Денят Любопитно

Поклонници отново ще извървят пътя на мощите на Свети Иван Рилски

Поклонници отново ще извървят пътя на мощите на Свети Иван Рилски от Велико Търново до Рилската света обител. Пешеходният поход тръгва утре, 1 юли в 12.00 часа след отслужена света литургия в Катедралния храм „Рождество Богородично” от великотърновския митрополит Григорий и свещеническо ръкополагане. Поклонниците ще преминат през Асенова махала и храма на светеца там, ще се помолят, след което ще продължат към манастира „Света Троица” и с. Самоводене. Организаторите канят великотърновци да ги придружат и изпратят в рамките на града или до с. Самоводене.

Тази вечер в чест на тяхното изпращане ще бъде отслужена празнична вечерня в 17.00 часа също в Катедралния храм.

В продължение на 30 дни вярващите ще изминат близо 570 километра. Основните места, през които ще премине похода са Никопол, Плевен, Луковит, Враца, София, Дупница, Рила, метох Орлица, Рилски манастир.

На 31 юли групата трябва да достигне до светата обител.

„Идеята е подобно на миналата година да повторим маршрута, за да се утвърди”, поясни Паскал Пиперков, един от основните организатори на похода. Предвид падменичната обстановка ще бъдат спазени всякакви противоепидемични мерки.

Организатори на изцяло пешеходния поклоннически поход са Клуба по пешеходен туризъм към Туристическо дружество „Трапезица 1902”, Туристическо дружество „Академик” към ВТУ и Фондация „Дякония и мисия”. Поклонниците получиха за делото си благословията на великотърновския митрополит Григорий.

Кремена Крумова – Попова