Култура

Поклонници отново с пешеходен поход по пътя на мощите на Св. Иван Рилски

Пореден пешеходен поклоннически поход по пътя на мощите на Свети Иван Рилски ще се проведе от 30 юни до 6 август. Както преди 552 години той ще премине от Велико Търново до Рилския манастир. За първи път тази година първият ден от похода ще бъде посветен изцяло на посещаване на забележителностите на града.

1 юли ще започне с тържествена света литургия в църквата „Рождество на Пресвета Богородица” в старопрестолния град. След това процесията ще се насочи към хълма Трапезица, където ще бъде прочетен част от акатиса към светеца. Ще бъдат посетени и църквите в Асенова махала. Вечерта ще приключи с вечерна служба в храм „Успение Богородично”.

На 2 юли ще бъде реалния отход от Велико Търново. Целта е на 6 август участниците в похода да бъдат в Рилския манастир. Миналата година над 100 души участваха в похода. Тази година организаторите се надяват да се включат 150 -200 поклонници.

Вече се приемат заявки за участие. Всеки може да посочи в бланка как иска да се включи в похода – с автомобил, с друг вид транспорт, изцяло пешеходно или хибридно.

Пешеходният тур е дълъг около 570 километра. По време на похода ще бъдат посетени 8 области, 80 селища, 90 храма, няколко манастира.

Мощите на покровителя на българския народ са били във Велико Търново от 1195 година до 1469 година. Затова старата столица е много важен етап от поклонническия поход.

Кремена Крумова – Попова