Интервю Култура

„Покаяние” – спектакълът-изповед, чрез който намираме отговорите на въпросите си

Снощи Малък драматичен театър „Старостолица” отново представи спектакъла „Покаяние” във Велико Търново. Досега представлението е играно в няколко български града, както и на престижния фестивал „Арт Емона”, а до март 2018-а предстоят представления в Елена, Арбанаси, София, Ямбол, Елхово, Стара Загора, Казанлък.

Премиерата на „Покаяние” бе във Велико Търново на 18 и 22 юли, а постановката е посветена на 180 години от рождението на Васил Левски. Текстът е съвкупност от спомени на очевидци, цитати от Библията и пиесата на Константин Илиев „Великденско вино”. Спектакълът изговаря делото и съдбата на Левски чрез образа на поп Кръстьо. Режисьор на постановката е Георги Василев, а главната роля е поверена на актьора от МДТ „Константин Кисимов” и носител на общинската награда за култура Иван Митев.

„Чрез образа на поп Кръстьо търсим покаянието – това особено състояние. В спектакъла поставяме и важните въпроси – Ако сме такива патриоти, къде е гробът на Апостола?, Държим ли на вярата и на историята си? Този спектакъл-изповед е вътрешният глас, който може откровено да даде отговор за самите нас. И аз много се радвам, че публиката съпреживява, че представлението ни я докосва по един много истински начин. Особено на финала, когато поп Кръстьо пее любимата песен на Левски, публиката става на крака, има и просълзени хора. Това е по-истинска реакция от аплодисментите. Показва, че зрителят може би си е отговорил на въпросите.”, сподели за Общинското радио режисьорът Георги Василев.

Част от интервюто с режисьора чуйте в прикачения звуков файл:

За 27 март – Международния ден на театъра, Малък драматичен театър „Статостолица” подготвя нов спектакъл.

„Той все още няма име, но ще бъде за един актьор – компилация от ролите, които Иван Митев е изиграл. Това е свързано и с името на нашия театър – Старо-сто-лица – във всеки спектакъл ние играем различни лица, а историята ни е свързана със старата столица”,. обясни Георги Василев.