Култура Община

Показват Самарското знаме за първи път във Велико Търново

Самарското знаме на Българското опълчение ще бъде показано за първи път във Велико Търново. Копие на националната светиня ще гостува в старата столица само за седмица и ще е част от изложбата „Търново, Освобождението и възкресението на България”. Флагът ще бъде посрещнат с военен ритуал пред сградата на музей „Възраждане и Учредително събрание” на 16 февруари от 11 часа, а след това там ще се открие и експозицията. Специален гост на събитието ще бъде посланикът на Руската федерация  у нас Негово превъзходителство Анатолий Макаров.

За да могат повече търновци да видят националната реликва, на 16 февруари, петък, музей „Възраждане и Учредително събрание” ще посреща посетители безплатно.

Освен Самарското знаме, предоставено от Регионалния исторически музей в Стара Загора, в изложбата във Велико Търново ще бъдат показани още две светини – байрякът на Горнооряховските въстаници и знамето-плакет, с което търновци посрещат главнокомандващия руската армия ген. Николай Николаевич на 25 юни 1877 г.

Експозицията е част от кампанията на в. „Янтра днес”, посветена на 140-годишнина от Освобождението на България и 20-ия рожден ден на областния всекидневник. Събитията се провеждат с подкрепата на Община Велико Търново, Националния военен университет „Васил Левски”, Регионалния исторически музей и клуб „Традиция”.

Ето и програмата за посрещането на Самарското знаме на 16 февруари, петък:

11,00 ч. – Военен ритуал по посрещане на Самарското знамезнамето на Горнооряховските въстаници и бойното знаме на НВУ „Васил Левски„. Откриване на изложбата „ТърновоОсвобождението и възкресението на България„. Награждаване на победителите в конкурса за ученическо истудентско творчество „ТърновоОсвобождението и възкресението на България„.

МястоМузей „Възраждане и Учредително събрание

12,15 ч. – Младежка научна сесия с председател профПетко СтПетковОткриване на изложба с картини на участниците в конкурса „Търново,Освобождението и възкресението на България„.

МястоРегионална библиотека „ПРСлавейков

12,30 ч. – Поднасяне на венци и цветя на паметниците на загиналите руски воини във Велико Търново.

Мястопарк „Света гора„, парк на храм „Възкресение Христово“ и паметник на генерал Гурко в парк „Марно поле

13,30 ч. – Официална среща на посланикът на Руската федерация в България Негово превъзходителство гн Анатолий Макаров с областнияуправител профЛюбомира Поповакмета на Община Велико Търново инжДаниел Пановпредседателя на Общинския съвет ВенциславСпирдонов и бригаден генерал Пламен Богдановначалник на Национален военен университет „Васил Левски„.

Мястосградата на Община Велико Търново

14,30 ч. – Представяне на възможностите за безплатно обучение на български студенти в университети в Русия. За събитието ще пристигне първият секретар в Посолството на Руската федерация у нас Роберт Шестаков, който е и представител на руското Министерство на образованието и науката в България. Той ще се срещне с ученици,у учители и директори на училища от област В. Търново.

Място: Регионално управление на образованието