Култура

„ Познатият непознат Марко Тотев” представят в Музей „Възраждане и Учредително събрание”

Новата книга на известния историк Катя Митова-Ганева „Познатият непознат Марко Тотев” ще бъде представена на 23 октомври от 10 часа в Музей „Възраждане и Учредително събрание” във Велико Търново. Заедно с автора за изследването ще говори и конституционният съдия проф. д.ю.н.Атанас Семов. Организаторите са подготвили и изненади, една от които е актьорски изпълнения на любопитни случки от живота на емблематичния за Търново адвокат и общественик Марко Тотев, станал епитет за неудачност.

„Идеята на Катя Митова – Ганева  е отдавна. Нова й книга „Познатият непознат Марко Тотев” е нейна десета поред. За приноса си в историческите изследвания и популяризирането им тя  е удостоена с почетния плакет на Народното събрание. Носител е на наградата „Велико Търново” през 2016 година. С плакет я награди и Великотърновската адвокатска колегия”, припомни адвокат Йордан Цветанов. Заедно с колегата си Веселка Коева той е сериозна подкрепа на Катя Митова в реализиране на идеята й за представяне на Марко Тотев и в друга светлина – като общественик и известен адвокат. Емблематичният търновец е сред създателите на правната система у нас. Минава през всичките й сфери, като й посвещава около 60 години от живота си. От тях отдава 44 години на адвокатска практика. Негови пледоарии са в учебниците по право, за образец служат и негови дела.

„Той е аристократ по душа, изключително ерудиран, отдаден на професията си, обществени и политически каузи. Изявява се като добър оратор на събранията на Народно-либералната партия на Стефан Стамболов, с която е ангажиран. Председател е и на читалище „Надежда” във Велико Търново като  въвежда разнообразни практики, за да набере повече средства за културната институция. Марко Тотев е и депутат от Четвъртото Великонародно събрание от партията на Стамболов. Факт са и много анекдоти за него. Някои той пуска сам. А това може да направи само високо интелигентен човек“, разказва Катя Митова.

Известният търновец има четири деца. Синовете му Георги и Никола са известни български генерали, а дъщеря му се омъжва за генерал Рашко Атанасов. Така, че в семейството на Марко Тотев генералите с принос към просперитета на България стават трима. Смъртта от туберкулоза на малката му дъщеря Атастасия принуждава семейството да замине за София. Там вече членува в Софийската адвокатска колегия. Видният търновец обаче е под номер едно в Регистъра на Великотърновската колегия, с вписани всички основания за това.

Книгата е с изключително луксозен печат и е дело за търновското  издателство „Фабер”със собственик Нейчо Генчев. В нея има 92 снимки и факсимилета, голяма част от които са предоставени от известния историк Николай Марков – правнук на Марко Тотев.  „Той е емблема за Велико Търново. Посвещаваме книгата на обявяването му за историческа и духовна столица и 120-годишнината от първия адвокатски съвет на Търновската колегия”, сподели на срещата с журналисти Нейчо Генчев.