Култура

Поетът Георги Атанасов гостува в читалище „П. Р. Славеков 1920“ във Велико Търново

За първи път Георги Атанасов гостува с поезията си във Велико Търново. Срещата е организирана от Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ и ще се проведе на 27 април от 17,30 часа в Читалище „П. Р. Славеков 1920“.
На срещата ще бъде представена новата, петнадесета книга на Георги Атанасов. „Преди пътя“ е продължение на „Отвъд пътя“ от същия автор, излязла през 2021 г. В нея Георги Атанасов с нов поетичен и синтетичен подход сближава мереното слово с въображаемото несетивно познание. Вече в „Отвъд пътя“ се опитва да обясни къде е това „отвъд“ в безкрайното пътуване на човешкия разум. В новата си книга той посочва какво, според него, се случва там и от къде е началото ни. Необикновена поезия за обикновените несетивни пътеки. Тези две книги са първите стъпки от поредица от поетични видения за пътя, по който вървим и за всеки от нас по него. И ако в първата си книга авторът ни насочва към смисъла на това въображаемо пътуване с въпроса: Ами ако знаем, че само тялото е тленно, а любовта и разумът ни са вечни, ще бъдем ли по-добри хора, то „Преди пътя“ завършва с четиристишието:
И всяко стръкче нека стане цвете.
Да бъде мисъл и любов, и плод.
Сеитба е всемирният живот
на звездния сеяч в ръцете.
Георги Атанасов е български поет и белетрист. Роден е през 1951 г. край Дунава в град Лом. Завършил е Висше военно артилерийско училище в град Шумен и редакционно-издателско дело във Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работел е като журналист и редактор, завеждащ редакция за художествена литература и главен редактор на Военното издателство.
Автор е на 15 издадени книги – десет поетични; една повест; три книги за деца и юноши и една монография за издателската дейност в България по време на Първата световна война. Негови стихове са превеждани на английски, руски, украински, турски и италиански език. Носител е на националната награда за поезия „В полите на Витоша“.
Член е борда (управителен съвет) и секретар на Лигата на българските писатели в САЩ и по света, на Съюза на българските писатели и съучредител на Литературен кръг „Смисъл“. Създател и почетен председател на Сдружение „Форум Демокрит“ за изучаване и популяризиране на науката и научните изследвания в България.
Три от книгите на Георги Атанасов са издадени с подкрепата на проекта „За буквите“ на живеещия във Филаделфия, САЩ, българин Ангел Колев и благодарение на него те намериха читателите си и зад океана на американския континент.

КНИГИ ОТ ГЕОРГИ АТАНАСОВ
„Думи за из път“, поезия, 1983 г.
„Сватбите на Маринков“, повест, 1986 г.
„Походна войнишка библиотека“, изследване, 1987 г.
„Слънчево махало“, поезия, 1989 г.
„Потайна книга за любовта“, поезия за юноши, 1992 г.
След 20-годишно отсъствие от литературния живот и пазар:
„Опаковани различия“, поезия, 2012 г.
„Зеленика“, поезия, 2014 г.
„Осмият цвят на бялото“, поезия, 2016 г.
„Азбука за момчета“, поезия за деца, 2017 г.
„Азбука за момичета“, поезия за деца, 2017 г.
„Събличане на росата“, поезия“, 2018 г.
„Където бях и пак ще бъда“, поезия за възрастни и за деца, 2020 г.
„Отвъд пътя“, поезия, 2021 г.
„70 стихотворения“, 2021 г.