Култура

Поетесата Ружа Велчева гостува в библиотеката на читалище „Надежда”

Среща с поетесата Ружа Велчева ще се проведе на 28 март от 16 часа в читалнята на читалище „Надежда. По професия тя е инженер. Повече от 33 години работи по специалността си „електроника”, без да изневерява на първата си любов – поезията. Част от творчеството й са книгите  „Благословената река на спомените” и  „Не отвръщай лице, Господи” със стихове,  „Морга за изгубени души” – сборник с къси разкази и „Вън от Рая” – също стихове, триезична – български, английски и испански.

     В периода 2004 – 2008 година Ружа Велчева живее в Калифорния, САЩ. Сама превежда стиховете си на испански и английски, като има много публикации в поетичните издания на двата езика. Тя е сред учредителите на Национално общество за литература и изкуство, създадено във Велико Търново през 2009 година и на световното движение „Poetas del Mundo”, учредено в Чили, в което членуват поети от цял свят.

      Поетесата е носител на литературна награда на Национално общество за литература и изкуство и Община Велико Търново за периода 2009-2010 година. Отличието е за автентична поезия и цялостно творчество за стихосбирките й „Благословената река на спомените” и „Не отвръщай лице, Господи”.