Култура Любопитно

Поетесата Ренета Бакалова със среща-разговор във Велико Търново

Поетесата Ренета Бакалова гостува във Велико Търново на сцената на Проект Арт Лято в инициативата Близък Прочит II. Дамата ще представи най-новата си стихосбирка, трета по ред за нея, озаглавена „И други езици”. Срещата разговор ще се състои на 11 август (сряда) от 19:30 часа на сцената на Арт лято, до паметника „Асеневци”, във Велико Търново.

Темите за историята като процес, за езика и неговата пластичност и промяна и темите за паметта и любовта са широко залегнати в творчеството на младата поетеса. В „И други езици“ Ренета Бакалова ни среща с минали епохи, с богинята на белезите, учи ни на географията на отсъствието и как се гадае по сенките под очите, посочва ни снимки, направени с невидимите пръстови отпечатъци на светлината. Единственото, в което вярва със сигурност, е името, което е допуснала под кожата.

„Тази книга обаче и не настоява за разбиране: тя просто дарява спокойствието, че за всички важни неща може да се говори неистерично, с проникновена сдържана чувственост”, коментира журналистът и писател Валентин Дишев, който е и редактор на поетичното издание „И други езици”.