Култура

“Поезия срещу войната“ събира произведения на 101 български и чуждестранни автори

Антологията “Поезия срещу войната“ събира произведения на 101 български и чуждестранни автори. Книгата излезе от печат преди броени дни. В нея са включени утвърдени автори като Георги Господинов и Цочо Бояджиев, и  такива, които сега набират популярност. Сред писателите, посветили стихове на войната, са и Александър Христов и Денис Нуф, които творят и живеят във Велико Търново. Идеята за съставянето на антологията е на Георги Гавраилов, редактор и писател. „Всичко започна с Деня на поезията и едно четене, проведено от Министерството на културата. 21 автори участвахме в събитието. Оказа се, че всички са избрали да четат нещо антивоенно. Така литературното общество в България показа единното си мнение за конфликта.“, поясни Гавраилов.

Процесът по съставянето на книгата продължава 2 месеца. “Свързах се Райчо Ангелов, който спомогна за добавянето на произведения на украински автори, преведени български език. Творбите са на класически и на съвременни украински писатели като Тарас Шевченко, Юрий Андрухович, Сергий Жадан, Любов Якимчук и др. Александра Евтимова бе връзката ми с колумбийски колектив от 8 поети, които се включиха със сборна поема“, разказа Гавраилов и добави, че при подбора на писатели се е стремял да обхване възможно най-широк кръг.

Той също се включва със свое произведение. “От началото на войната изпитвам непреодолима нужда да пиша. Правя го почти всеки ден. Техническата част на процеса е лесна. Трудното при писането за войната е осъзнаването, че текстът отразява действителността“, сподели писателят.

Корицата  на книгата е дело на Теодор Ушев. Приходите от продажби ще бъдат дарени на Фондация „Юкрейн съпорт енд реноватион“, представлявана от Наталия Еллис, за възстановяването на болница, в която да се настаняват бежанци от Украйна. “До момента събраните средства са 2000 лв. Това са приходите от продажбата на първите 100 екземпляра. Надявам се с времето сумата да нарасне до края на месеца, когато ще направим първия превод. За нас тази книга е възможност литературата да подпомогне обществото материално, както и емоционално, морално и етически“, разясни Георги Гавраилов.

Към книгата е създаден и видео трейлър. Саундтрак на видеото е песента „Помощ“ на група “Остава“. “На 23 февруари Свилен Ноев ми изпрати демото. В песента се пее „… Помощ! Светът ми гори!..“. Изглеждаше ми като някакво странно пророчество и съвпадение, защото няколко часа по-късно избухна войната в Украйна. Включихме стиховете в книгата с автор Свилен Ноев, а самата песен стана саундтрак на видеото, което направихме с Красимир Димитров“, допълни писателят.

Диана Колева