Денят

Подписка защитава животните с ценни кожи

Национална подписка стартира в края на март организация „КАЖИ” – Кампании и активизъм за животните в индустрията. Тя е за забрана на добива и търговията с ценни кожи у нас. До този момент са събрани в национален мащаб 12 000 подписа, а от Велико Търново около 1 400.

Каузата ни има много страни. Основната е етичното отношение спрямо животните във фермите. Смятаме, че в XXI век е недопустимо и неоправдано да се използва ресурс от животни, защото ценните кожи от тях вече могат да се набавят по изкуствен начин. Смятаме, че в нашето време това е недопустимо като практика. В Европа има широко неодобрение на такъв вид бизнес. В 14 страни е забранено и поетапно се извежда производството от тях. Насочват се тези производства към страни като България, където законодателството не е толкова добре регламентирано в това отношение. И тенденцията е, че ако не се опълчим като гражданско общество ще има екологични последици, ефект върху биоразнообразието. Норката, която се отглежда в най-голямата ферма у нас в старозагорското село Маджерито е американска. Тя е нетипична за европейската действителност, защото е инвазивен вид. Нарушава естествения баланс в природата. Бягат норки и застрашават други видове. Хората около селото се оплакват от замърсяване, норки влизат в домовете ми. Нека да не избиваме животните заради модата и суетата”, призовава Снежана Боянова, преподавател във ВТУ и представител на организация „КАЖИ” в старата столица.

Организация „КАЖИ” е създадена преди една година. Основната й цел, обяснява Любослав Серафимов, преподавател в НВУ „В. Левски”:

Подписката в защитниците на животните във Велико Търново продължава. Всяка вечер, между 16.00 и 19.00 часа организаторите имат определено място, между сградата на съда и голям бизнес център. Приканват всеки, който има гражданска позиция да се включи към тяхната кауза.

Кремена Крумова – Попова