Денят

Подписка в защита на практикуващите Фалун Дафа организират последователи

Подписка в защита правата на практикуващите Фалун Дафа в Китай организират на 19 октомври във Велико Търново последователи на метода в България. Те ще разположат свои щандове в центъра на града и ще обясняват на минувачите за гоненията на привържениците на практиката в източната страна.  Организираната подписка във Велико Търново ще се повтори и на 27 октомври. Това съобщи Валентина Марчева, която до 31 октомври е в старата столица, за да запознае всички, проявили интерес към практиката.

Фалун Гонг (или Фалун Дафа) е практика за подобряване на духа и тялото, която включва философия с три основни принципа: Истинност, Доброта, Търпение, и комплекс от пет медитативни упражнения за подобряване на здравето.

Практиката има над 100 милиона последователи в 114 държави по света.

През 1999 г. китайското правителство установява, че практикуващите Фалун Гонг в Китай са между 70 и 100 милиона души, повече от членовете на партията. Това предизвиква гнева и завистта на бившия държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин и той издава еднолична заповед за елиминиране на Фалун Гонг в Китай.

Последва национална кампания на репресии срещу 100 милиона китайски граждани, техните семейства и близки. Хиляди са арестувани, хвърлени в затвори, изтезавани и дори убивани. Официалният брой смъртни случаи е над 3,000. Между 40 и 50,000 практикуващи Фалун Гонг може да са убити с цел изземване на органите им и продаването им на пациенти нуждаещи се от трансплантация.

„Призоваваме правителството на Китайската Народна Република незабавно да спре тези репресии и да освободи всички незаконно арестувани практикуващи Фалун Дафа. Призоваваме правителството на Република България да използва всяка възможност да повдига въпроса за човешките права на практикуващи Фалун Дафа пред своите китайски колеги, и да настоява за спиране на гоненията”, призовават последователите на практиката у нас.

Кремена Крумова – Попова