Култура Образование

Подготвят 21-ия празник на японската култура във ВТУ (+ програма)

21-ия празник на японската култура подготвят студентите по японски език във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Събитието ще се проведе на 21 април, събота, а официалното му откриване е в 12 часа в аулата на висшето училище. Начало на празника ще даде Н. Пр. Сусуму Уеда, временно управляващ Посолството на Япония в София, съобщи за Общинското радио гл. ас. д-р Магдалена Василева, преподавател по японски език във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Традиционни японски кулинарни изкушения ще предложат на посетителите от кулинарния отбор на организаторите – суши, пухкави сладки от ориз, японски чийзкейк и др. Демонстрации на айкидо ще направят от клуб „Калоян”, а от асоциацията Кири-е – древно японско изкуство за ръчно изрязване на картини от хартия, ще направят презентация, след което ще предложат на желаещите сами да изрежат своя уникална картина. Презентации на японска поезия и на световноизвестната японска анимация „One Piece” са също събития, част от програмата на празника.

„Посетителите ще могат безплатно да облекат японско кимоно, да получат калиграфски изписани йероглифи, а всеки ще може да си направи оригами”, подчерта за Общинското радио гл. ас. д-р Магдалена Василева.

Празникът на японската култура се организира от студентите по японски език във ВТУ, с подкрепата на Студентския съвет в учебното заведение и Посолството на Япония в България.

 

 

ПРОГРАМА НА XXI ПРАЗНИК НА ЯПОНСКАТА КУЛТУРА
21.04.2018

12:00
Откриване, представяне и приветствия на официалните гости

12:25
Запознаване с програмата

12:35
Презентация: „Кири-е – тайна от древността” (Асоциация „Кири-е Интернешънъл България”)

12:55
Демонстрация на Шотокан карате-до („Спартак 14“, Велико Търново)

ПРОГРАМА АУЛА

13:50
Демонстрация на Айкидо (клуб Калоян, Велико Търново)

14:10
Презентация: „Красотата на японската поезия” (Джани Юлкяр, 2 курс ПЛ)

14:25
Демонстрация на Иайдо (клуб Шинбункан, София)

14:45
Презентация: „One Piece – световен феномен” (Биляна Иванова, 1 курс ПЛ)
ПРОГРАМА ФОАЙЕ
След 13.10 часа във фоайето на Аулата и отвън ще има работни щандове с оригами, калиграфия, Го, юката, играчки, японска храна, ръчно изработени аксесоари, плакати, сувенири и др.