Любопитно

Подгответе колата за зимния сезон

Купе, допълнително оборудване и осветление. Измийте колата и прегледайте лаковото покритие за петна от ръжда, като съответно ги почистете и намажете с боя. Особено внимание отделете на дъното на автомобила, спирачните и горивни тръбопроводи по него. И най-малкото петънце ръжда след солените зимни бани ще се превърне в значително огнище на корозия. Обработете ключалките на автомобила със специалните препарати, които се продават по магазините. Намажете гумените уплътнения на вратите и багажника с течен парафин против замръзване. Сменете водата в стъклоумивателното устройство със зимна незамръзваща течност, като не забравите да задействате помпата, докато от дюзите не потече от новата пенлива течност. Проверете и ако е необходимо – сменете чистачките. Ако автомобилът ви е по-млад от 10 години, сигурно е оборудван с филтър на купето. Неговото запушване влошава парното на колата и бързото обдухване на изпотените прозорци, така, че обезателно го проверете и сменете с нов.

Акумулатор – заредете или го подменете, ако е отслабнал. Проверете също зарядното устройство.

Запалване – проверете за повреди в системата за запалване – кабели и пукнатини в капачката на разпределителя.

Осветление – проверете за правилно функциониране всички светлини (предни фарове, странични габарити, аварийна мигаща светлина, светлинни пътепоказатели, задни габарити, стоп фарове и светлини при паркиране).

Гуми /Смяна на зимни / – Сцеплението между гумите и пътя определя колко добре ще се движи МПС. За безопасното шофиране през зимата са от съществено значение завоите и спиранията. Затова е много важен изборът на подходящи гуми.

Използвайте гуми за всички сезони – радиални само в зони, където падат леки снеговалежи.

Използвайте гуми за сняг най-малко на задвижващите колела – за зони, в които падат силни снеговалежи.

Използвайте вериги на всичките четири колела, когато очаквате силен сняг и заледени пътища. Проверете в съответното управление на пътищата дали е позволено използването на вериги за зоната, където ще пътувате.

Проверете налягането на гумите и ако е необходимо, го направете до стойностите, препоръчани от производителя на гуми.

Не смесвайте радиални гуми с други видове гуми.

Проверете балансирането на гумите и, ако е необходимо, коригирайте.

Проверете положението на колелата и, ако е необходимо, коригирайте.

Антифриз – Проверява се точката на замръзване на антифриза, както и състоянието му. Синият антифриз се сменя задължително на всеки 2 години, а червеният “Long Life” на всеки 5 години. За по-бързото загряване на двигателя може да използвате добавки към антифриза. Така, освен че парното ще духне топло 2 пъти по-бързо , ще реализирате икономия на гориво 50% в режима на загряване.

Проверка на осветлението на автомобила. Тъмната част на деня става по-дълга и се налага все по-дълго да се шофира на фарове, затова точният им реглаж и респективно видимостта на пътя е от голямо значение. За по-голяма осветеност на пътя може да се консултирате за монтиране на ксенон или крушки с 90% повече светлина .

Чистачки пера. За перфектна видимост са ви необходими чистачки със свежи пера. Вече се продават и „зимни чистачки“, които не замръзват и постоянно следват извивката на стъклото. Не забравяйте, че вашият автомобил има и задна чистачка. Течността на чистачките задължително трябва да се смени или лятната да се източи от системата, защото, когато лятната течност замръзне от ниските температури, води до спукване на казанчетата или повреда в моторчето на пръскалките.

Масла и течности. Проверка на нивата на всички масла, течности и течове на вашият автомобил и ако не се налага доливането им са гаранция за надеждност и сигурност на пътя.

Ключалки , уплътнения. Обработват се с препарат за ключалки, а уплътненията на вратите се обмазват с препарат, за да не залепват и да може да се отварят и в най-големият студ.

Ремъците – преди зимата е необходимо да се прегледа състоянието на ремъците , тъй като от студа гумата се втвърдява , а това е предпоставка за приплъзване и дори скъсване на ремъка.

Двигател. Сменете маслото на двигателя. Старото масло винаги е по-гъсто и с влошени качества, особено при ниските зимни температури. В момента почти всички фирми предлагат полусинтетични масла от класа 10 W40 на разумни цени и за нашия климат това е оптималният вариант.

Сменете и всички филтри:

маслен;

въздушен – сигурно е замърсен от прашните летни пътища;

горивен – възможно е да има вода в него, която да замръзне и да спре подаването на гориво;

газов филтър – намира се в газовия клапан;

Периодично почиствайте тръбопроводите за вентилация на картера – при кратки пътувания с недостатъчно загрял двигател в тях се задържа конденз, който с времето ги запушва. Повишава се налягането на картерните газове и маслото започва да тече от всички слаби места на двигателя. Редовно източвайте конденза и от изпарителя на газовата уредба.

Спирачна уредба. Смяната на гумите е удобен момент да обърнете внимание на спирачните накладки, дискове, барабани, направляващи на супортите, маншоните на спирачните цилиндърчета, маркучите и жилото на ръчната спирачка, което задължително смажете. Проверете на стенд равномерността на сработване на колелата и отстранете всички неизправности – по отношение на спирачките и кормилното управление са недопустими каквито и да било компромиси. Ако автомобилът ви е оборудван с ABS, но тя не работи и досега по една или друга причина сте отлагали ремонта й, потърсете задължително специализиран сервиз. Проверете изпускателната уредба, особено гумените тампони, които закрепват гърнетата. Ако по тях има следи от напукване, подменете ги с нови. Постарайте се зимата резервоарът ви винаги да е пълен – това може да се окаже съществено за здравето и живота ви.

КОМПЛЕКТЪТ ЗА ПЪТУВАНЕ ПРЕЗ ЗИМАТА ТРЯБВА ДА СЪДЪРЖА:

Подходящи вериги за гумите

Торба пясък или сол (или материя за подлагане)

Рогозки за сцепление

Лопата за сняг

Четка за сняг

Стъргалка за лед

Допълнителна течност за чистачките, подходяща за ниски температури

Ролка с хартиени кърпички

Джобно фенерче и преносима бляскаща светлина (и допълнителни батерии)

Допълнителни дрехи, включително шапка и панталони за защита от вятър и топли обувки

Чанта за първа помощ

Пътна карта

Спрей за размразяване на стъклата и ключалките