Култура Община

Повишават входните такси за знакови исторически и музейни обекти

10 лева входна такса за Архитектурно-мзейния резерват „Царевец“, арбанашките църкви „Рождество Христово“ и „Св. св. Архангели Михаил и Гавраил“ и музей „Констанцалиева къща“ предлагат от търновската администрация. Увеличението на цената е заложено в Наредбата за определянето и администрирането на местни данъци и цени на услугите на територията на община Велико Търново. Проектът е публикуван за обществено обсъждане и ако бъде приет от Общинския съвет – ще влезе в сила от 1 януари 2021 година.

Предвидени са и преференциални цени. За учещи – 5,00 лева, за семейство /майка, баща с до 3 деца на възраст от 7 до 18 години/  – общо 10 лева, за български граждани над 60 години билетът ще е на цена 5,00 лева. Туристите ще могат да избират индивидуален двудневен посетителски пакет за 10 музейни обекта на стойност 30 лева и семеен пакет, също двудневен за 10 музейни обекта – за 40 лева.

Беседите на български език стартират на започнат час от 20 лева, с превод – 30 лева, а на чужд език ще струват 40 лева.

АМР „Царевец“, църквите „Рождество Христово“ и „Св. св. Архангели Михаил и Гавраил“, както и музей „Констанцалиева къща“ са най-посещаваните исторически обекти, и то предимно от чужденци. „Това е ажно, тъй като от обратната връзка основно от чужденци, а и от хора, работещи с чуждестранни групи, знаем, че в техните очи входните цени на обеките са изключително ниски и много от тях дори не ги посещават, защото предполагат, че щом цената е толкова ниска, то няма какво да се види. Тук е важно да се отбележи, че тези туристи, които посещават съседни нам държави като Румъния, Турция и Гърция – са свикнали да плащат входове, започващи от 5-10 евро, достигащи и до 20-30 евро на обект“, се посочва в мотивите на предложението.

Цените не са променяни от 2009 година, а средногодишната издръжка на паметниците е над половин милион лева. С новата цена се прогнозират постъпления от 2 234 739, а по сега действащата цена приходите са 1 433 473 лева.

В момента билетът за възрастни е 6 лева, а за учещи – 2 лева.