Култура

Повече от 60 деца развиват таланта си в „Пеещи камбанки”

   Песента „Децата на Търново” да стане своеобразен химн на подрастващите в старата столица иска Владимир Габров – художествен ръководител на детска вокална група „Пеещи камбанки” към Младежкия дом. Тя е по музика на известния композитор Георги Красимиров – Герасим  и стихове на Борислав Минчев. Песента има  много заряд и вече донесе  Гран при на „Пеещи камбанки” на конкурс в Челопеч. Намерението на Владимир Габров е тя да бъде записана със симфоничния оркестър на МДТ „Константин Кисимов”, за да се превърне в още по-стойностен музикален продукт. Известният музикален педагог се надява песента да бъде разпространена във великотърновските училища, където колегите му да я разучат със своите възпитаници. Песента „Децата на Търново” ще бъде изпълнена от „Пеещи камбанки” заедно с химна на българската просвета и култура на срещата в Ритуалната зала на Община Велико Търново по повод светлия празник – 24 май.

  Над 150 песни на детска вокална група „Пеещи камбанки” към Младежкия дом във Велико Търново са част от фонда на Българското национално радио през периода от 35 години, сподели художественият й ръководител Владимр Гарбов. Той обясни, че в началото БНР дава песни на формацията, за да ги записва. Сега тя предлага свои  на Националното ни радио. „Пеещи камбанки” изпълняват само подходящи за детската аудитория песни. Около 50 от тези в репертоара им са на композитора Георги Красимиров – Герасим, създал песента „Ветрове” за Лили Иванова.

Повече от 60 са участниците в „Пеещи камбанки”. Обикновено тук идват 5-6- годишни таланти, но приемат и по-малки, чиито родители имат желание да са част от нея. През септември две групи от формацията ще участват във фестивал в Солун, а месец декември таланти от групата ще бъдат част от детската „Мелодия на годината” в София.