Любопитно Образование

Повече от 200 творби разкриват наши забележителности в третия фотоконкурс на НВУ „Васил Левски”

Повече от 100 автора с над 200 творби се представиха в третия фотоконкурс, организиран от НВУ „Васил Левски” във Велико Търново. Той беше под надслов „Непознатата България“ и се проведе в две категории – „Непознати исторически забележителности” и „Познати и неизвестни природни феномени, представени по нов поглед“.   Във фотоконкурса се състезаваха представители и от трите ни факултета, разположени във Велико Търново, Шумен и Долна Митрополия, студенти и ученици от Велико Търново, София, Свищов, Стара Загора, Кюстендил, Габрово, Горна Оряховица, Лясковец, Павликени и други населени места от България. Най-малката участничка е 6-годишната Мария  Костадинова от СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица.

В раздела „Непознати исторически забележителности“ – категория „Студенти и курсанти от НВУ“, най-добре се представи 20-годишният Александър Недялков от факултет „Авиационен“ в Долна Митрополия, с творбата „Първи лъчи от 5-тото езеро“. Първи сред учениците е Виктор Сотиров, на 12 години, от ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ в Кюстендил, с фотографията „Кадин мост – село Невестино, Кюстендилско 1485 година.“ В същия раздел в категорията „Студенти от други висши училища”  на първо място е 20-годишната Иванка Христова от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Нейната отличена фототворба е манастир „Седемте престола“. В раздела „Познати и неизвестни природни феномени, представени по нов поглед “ първо място зае Йоанна Бакалова, на 17 години, от СУ „Бачо Киро“ Павликени, със снимката „Изглед към язовир Доспат“, сподели ас. д-р инж. Николай Долчинков – председател на журито.

С наградените фотографии и другите отличени творби ще се организира изложба в културния дом за Празника на НВУ «Васил Левски», Коледния базар и студентско-курсантската  конференция. Грамотите и наградите  ще бъдат връчени днес от 17.30 часа в Регионална библиотека „П. Р.  Славейков“ във Велико Търново, когато ще бъде открита изложбата с фотографии.