Денят Община

Повече от 1000 таланти се изявяват в детския ромски фестивал „Отворено сърце“ във Велико Търново

Над 80 училища от страната и повече от 1000 ученици участват в двудневния детски ромски фестивал „Отворено сърце“, чийто домакин днес и утре в парк „Марно поле“ е Велико Търново. Неговото начало се поставя на 3 юни през 2003 год. Тогава на сцената се изявяват таланти само от 13 учебни заведения от областта. „Това показва, че нашият апел за толерантност, призивът ни да бъдем заедно роми, българи, турци и всички други етноси, срещнаха подкрепа в цялата страна. Най-добрият път пред всеки от вас е пътят на просветата и образованието“, се обърна с приветствени думи към участниците Деян Колев – председател на центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. Децата поздравиха още Н.пр. Мартина Фийни – посланик на Ирландия, областният управител Людмила Илиева, Пенка Игнатова – директор на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново. С телеграма събитието уважи и образователният министър.

17-тото издание на фестивала, който две години бе прекъснат, заради ковид пандемията, започна с ромската песен „Джелем, Джелем“ – в превод „Пътувал съм, пътувал съм“, смятана за химн на общността. Изпълнението на Летисия Трифонова от Гулянци развълнува всички и внесе много настроение.

На сцената в парк „Марно поле“ днес и утре ще се изявят състави и индивидуални изпълнители от цялата страна. Довечера от 18.30 е дефилето на участниците във фестивала „Отворено сърце“ по главната улица, а утре в 15 часа е закриването му и награждаването на най-добрите участници. Съпътстващи събития са изложба с фотоси от предишните издания, кръгла маса „Ромската култура в образованието: мост между поколенията, между традиционното и модерното“, моноспектакълът на Наталия Цекова „Вкусът на живота“ днес от 18.30 ч в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, където преди това ще бъде открита и изложбата „Кръговрат на живота“ с фотографии на Радостина Петкова, Росен Илиев, Емил Данаилов и Райчо Чапразов. Организатор на детския ромски фестивал „Отворено сърце“ е център „Амалипе“ в партньорство с Община Велико Търново.