Образование

Повече кандидат-студенти има тази година във филиала на Варненския медицински университет

28 сестри и акушерки завършиха успешно обучението си във филиала на Варненския медицински университет в старата столица. Анелия Ненкова е първенецът на випуск 2021-а. Неговата промоцията ще е на 21 октомври.Така необходимите за здравната система медицински специалисти, наши възпитаници, остават да се реализират в България. 40 процента от завършилите са от областта или от Велико Търново. Всички имат предложения за работа. Някои вече са сключили и трудовите си договори“, коментира директорът доц. д-р Диана Димитрова.

Увеличение с 20 процента на кандидат-студентите в сравнение с кампанията през миналата година, отчита филиалът на Варненския медицински университет във Велико Търново. На изпити само за това учебно заведение са се явили 51 желаещи. От тях 28 са премерили силите си на предварителния изпит през април, а останалите по време на редовната сесия. Слабите оценки са само три и получилите ги отпадат от класирането. Местата за новия випуск са 25 за медицински сестри и 15 за акушерки. Вече е записана и първата студентка.

Едногодишен курс за обучение на козметици ще стартира през есента във филиала. Предстои договаряне на базите и уточняване на преподавателите. Курсът ще се провежда изцяло във Велико Търново. А лекциите и теоретичният материал ще се изнасят чрез видео връзка от Варненския медицински университет. Приемът ще е по документи и ще се обяви допълнително от висшето училище. Условието е завършено средно образование“, сподели още доц. д-р Диана Димитрова.

В курса за обучение за козметици ще се приемат само 8 души. Програмата ще се реализира съвместно с Центъра за професионално обучение към Медицинския университет в морската столица.