Образование

ПМГ „Васил Друмев” беше домакин на Пролетните състезания по информатика

От 28 до 30 април 2023 г. в ПМГ „Васил Друмев” – Велико Търново се проведоха Пролетни състезания по информатика. Това е национално състезание по информатика по графика на Министерството на образованието и науката. За петнадесети пореден път, Регионално управление на образованието – Велико Търново и ПМГ „Васил Друмев” – Велико Търново са домакини на престижната проява.

Участниците през тази година бяха от 13 области: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, София, Търговище, Хасково, Шумен. Участниците са разпределени в 5 състезателни групи – от ІV до ХІІ клас.

Председател на националната комисия по информатика е гл. ас. Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика на БАН. На състезанието присъства главен експерт по информатика и информационни технологии към МОН, г-жа Ралица Войнова.

Пролетните състезания по информатика във Велико Търново са важен етап от подготовката на учениците за участие в международните състезания по информатика. На 30.04.2023 г. се проведоха и контролни състезания за разширените национални отбори, които са три – младежки, старши и за момичета. Беше определен националния отбор за момичета, които ще представят България на момичешката олимпиада по информатика през юли в Швеция. Останалите национални отбори ще бъдат определени на следващите контролни през месец юни в гр. Пловдив.

Най-много призови места заеха ученици на Софийската математическа гимназия.