Култура

„Плетеница”: Търново рън ни помогна да наберем сила

Вече три години навърши танцовият клуб „Плетеница”, който от скромните 7 танцьори в началото, вече наброява над 160 ентусиасти, споделили любовта към българския фолклор. Искрата на тази любов запалва хореографът Николай Корчев, който е създател на клуба. Помощник ръководител е Ваня Гавраилова, която досущ като Корчев е възпитаник на АМТИИ – Пловдив. Даниела Минева е основен двигател на „Плетеница” в социалните мрежи и е кръстник на клуба.

Само третата начинаеща група за този сезон са постъпили 52-ма нови танцьори. В състава има няколко чужденци – хора със сирийски корени, хора от Молдова и Украйна, една от почувствалите нуждата да се гмурне в дълбините на родния ни фолклор е японката Кеико Огава. Макар че народът в страната на изгряващото слънце често е считан за сдържан в своите емоции, Кеико винаги плаче на българските народни песни.

„В началото мислехме, че ще бъдем не повече от 10-15 човека. Едно семейство – да пътуваме, да се забавляваме, да се познаваме всички и да се подаваме ръце, не само когато танцуваме, но и когато имаме нужда един от друг. Да, станахме повече от колкото очакваме, но главната идея е същата. И въпреки, че сме вече толкова много, продължаваме да се подкрепяме и разчитаме един на друг”, споделя двигателят на „Плетеница” Николай Корчев.

Той припомни, че началото на отминалия сезон, който бе изпълнен с много участия, награди,  хоротеки и семинари бе поставен още през януари 2018. „Тогава „Плетеница” започна да набира сила, а силата я набрахме благодарение на Търново рън, които ни поканиха да се включим в техните събития в парк Дружба. Проведохме няколко хоротеки на открито. Благодарение на това, ние постигнахме това, което имаме в момента”, допълва хореографът. Ето това, по негови думи, е само един от всички примери за тази „заедност”, която е така необходима в съвременното общество.

На 16 февруари трупата ще се включи в зарезански обичай в с. Ялово, а на 23-ти слънчевото лице на ансамбъл „Тракия” – Светлана Станева ще проведе поредната хоротека-семинар на клуба, в която ще могат да се включат около 120 души.