Култура Спорт

Пленер „Изкуството помага на спорта“ набира средства за стадиона в Дебелец

Пленер: „Изкуството помага на спорта“ организира великотърновският предприемач Веселин Чамурков. Проявата е в памет на художника и общественик Ганчо Карабаджаков и ще се проведе от днес до 12 юни 2022г. в Чамурковата къща в село Малки чифлик.

В пленера ще участват 12 утвърдени художници: Атанас Стоянов, Боян Янев, Диан Иванов, Ели Иванова, Йордан Йорданов, Павла Коларова, Соня Хинова, Христо Христов, Янко Янев, Евгения Лефтерова, Невена Лефтерова и Нина Ковачева. В продължение на няколко дни те ще нарисуват на свободна тема по три платна, като първите 12 картини ще бъдат продадени с благотворителна цел. Средствата от картините са предназначени за изграждане на изкуствен терен за футбол 5 на стадиона в град Дебелец, където тренират и провеждат състезания трите детски футболни клуба: СК „Болярчета“, ФК „Етър“ и ФК „Дебелец“, както и за обособяване на площадка за деца с увреждания.

Картините ще бъдат на цена по 450.00 лв., като обичайно произведение от тези автори са на многократно по-високи цени.

Пленерът се финансира от: Къща за гости Чамурковата къща, PROART и „На чисто“ със съдействието на Община Велико Търново и GULBANIS WINE.

На 12 юни от 16.30 ч. с творбите ще бъде организиран вернисаж в двора на Чамурковата къща. Организаторите канят всички съпричастни към изкуството и спорта на дегустация на бяло вино и розе от Гулбанис Вайн ООД. Гостите ще имат възможността да се срещнат с дванадесетте автори и да изпият по чаша вино с тях.

На 15 юни от 17.30 ч. творбите от пленера ще бъдат показани в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. Куратор на изложбата е Ели Иванова.

Ето така, според проекта, трябва да изглежда стадиона в Дебелец: