Политика

Пламен Радонов:Свободата е най-важната промяна след 10 ноември 1989-а

И това не е само свободното преминаване на границата, а и възможността да изявиш своите знания и опит, перспективата да се развиваш интелектуално и с предприемачески дух. Това заяви в интервю за Общинското радио Пламен Радонов, един от първите и най-последователни привърженици на синята идея във Велико Търново. „В момента имаме общество, изградено изцяло на частната собственост. Грешката на Съюза на демократичните сили е, че след реституцията и приватизацията не бяха направени промени в Конституцията, които да гарантират нови правила на нейното функциониране”, каза Радонов.

По негови думи емиграцията не бива да притеснява. „Трябва да помислим как  хората да се реализират в България. Сега отново трябва да се създава елитът на България, който да създаде нова България. Няма как хора, на които  50 години са им набивали в главите, че частната собственост е нещо лошо, капиталистите са експлоататори, чорбаджиите са изедници – да градят нова България”, коментира Радонов. Според него това могат да направят двете поколения след 10 ноември, които ще бъдат родени в друга обстановка, ще са видели света и ще искат да оправят отечеството си, а не доминиращите сега „бановци”, които черпят родовата си сила от 9 септември 1944 година.

„Свободата и справедливостта са стълбовете, които изграждат едно модерно човешко общество. Ние не трябва да откриваме топлата вода. Тя е открита преди хилядолетия. Всяка цивилизация има за основополагащи общочовешките ценности – свободата и справедливостта”, заяви Пламен Радонов.

Пламен Радонов е бил зам.-министър на отбраната, общински съветник, депутат в 38-ото Народно събрание. Сега работи в Електроенергийния системен оператор.

 

Снимка – Фейсбук