Култура Община

Плакет „Св. Св. Кирил и Методий“ на президента получи директорът на музея по повод 150-ата годишнина на институцията

Плакет „Св. Св. Кирил и Методий” на президента на Р България Румен Радев получи тази вечер директорът на Регионалния исторически музей – Велико Търново д-р Иван Църов по време на откриването на изложбата „Съхранените съкровища. 150 години музей във Велико Търново“. Той е за значим принос към изучаването, съхраняването и популяризирането на културното наследство на страната ни и е по повод 150-ата годишнина на институцията. Връчи му го лично кметът на Велико Търново Даниел Панов, председател на Инициативен комитет, по чието предложение се връчва престижната награда. В него влизат областният управител Людмила Илиева, Венцислав Спирдонов, председател на великотърновския общински съвет, Нейко Генчев, зам.-кмет по хуманитарните дейности, Йордан Цветанов, председател на сдружение „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“, проф. Христо Бонджолов, ректор на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Иван Маламов, началник на НВУ „Васил Левски, Веселка Коева, председател на Адвокатската колегия, проф. Пламен Павлов и проф. Милко Палангурски, историци и преподаватели във ВТУ, доц. д-р Калина Иванова, директор на Регионалната библиотека „П.Р.Славейков”, Ивелина Димитрова, Светлин Русев.

„Велико Търново не може без своя музей. Туризмът също не може без музея, но най-вече не може без служителите на музея, които прославят историята на България и държавността, която се поставя като основи от Велико Търново. Благодаря за онова, което правите, за туризма също, едно от сериозните пера в икономиката ни. Благодаря, че съхранявате и опазвате нашето културно богатство. Както казва проф. Пламен Павлов, на нашия музей се полага да има по-особен статут, статут на Национален исторически музей, като този в София. Надявам се, членовете на сдружение „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“ да положат усилия това да се случи“, посочи в приветствието си кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Подготовката на изложбата и каталога към нея отне три години и бе забавена от глобалната криза с COVID-19. През 2021 г. музеят във Велико Търново – историческата и духовна столица на България навърши 150 години. Началото му е поставено на 2 януари 1871 г., когато родолюбиви старостоличани решават да събират древности и да създадат музей към местното читалище „Надежда“. През изминалите години институцията издирва, опазва и съхранява над 260 000 културни единици и се утвърждава, като най-големият музей в страната с над 30 обекта и постоянни експозиции. Популяризирането на културно-историческото наследство на Старата столица и работата с публика води ежегодно 500 000 български и чуждестранни посетители. Важна част от дейността е научно-изследователската работа на екипа, добила признание у нас и в чужбина.

Специално за изложбата по повод 150-годишнината на РИМ – Велико Търново бе отпечатан и луксозен каталог със снимки и кратко пояснение за всички 245 артефакти, показани в изложба.

„Съхранените съкровища. 150 години музей във Велико Търново“ ще остане подредена в Изложбени зали „Р. Михайлов“ до средата на месец август. Днес откриването на експозицията уважиха областният управител Людмила Илиева, зам.-кметът Снежана Данева – Иванова, Борис Хаджийски, председател на сдружение „Български музеи“, музейни работници, общински съветници, общественици.

Кремена Крумова – Попова