Култура

Писателят Владимир Шумелов бе избран за член на Българския ПЕН-център

Известният великотърновски писател и литературен критик Владимир Шумелов е един от шестимата новоизбрани членове на престижния Българския ПЕН-център. Това стана на Общо събрание на организацията с председател Здравка Евтимова в Американския център на Столичната библиотека в София.

ПЕН клуб е световна асоциация на писателите за насърчаване на приятелството и интелектуално сътрудничество между творците от различните държави. Първият ПЕН клуб е основан през 1921 година в Лондон. Днес организацията има автономни центрове в над 100 страни. Тя е най-старото обединение на творци за защита на човешките права и най-старата международна литературна организация. Първоначално обединява „поети, есеисти и романисти“, но сега включва писатели от всякакъв вид литература, както и журналисти, историци. Българският ПЕН клуб (сега П.Е.Н. център) е създаден през 1926-а с председател проф. Иван Шишванов    и тогава събира около 40 именити български писатели, сред които Елисавета Багряна, Дора Габе, Елин Пелин, Йордан Йовков и др.

     „Литературата, независимо от националността и произхода си, не познава граници и трябва да остане като обща валута между народите, независимо от политическите или международни катаклизми.

     При всякакви обстоятелства, и по-специално по време на война, произведенията на изкуството и библиотеките, са наследство на човечеството като цяло, и трябва да бъдат оставени недокоснати от национална или     политическа страст.

    Членовете на ПЕН клуба трябва винаги да използват влиянието си в полза на доброто разбиране и взаимното уважение между народите, и поемат ангажимент сами да направят всичко възможно, за да разсеят расовите, класовите, и национални вражди, и да се борят за идеала за едно човечество, живеещо в мир в света“, се казва в Хартата на Пен клуба.  „Да си част от  него означава разширяване на периметъра на дейност на всеки от членовете, защото организацията се асоциира към един международен кръг от хора, работещи за насърчаване на приятелството и интелектуалното сътрудничество на писателите по света. Затова за мен е чест и признание да съм в Българския ПЕН-център“, коментира за Общинската информационна агенция Владимир Шумелов.