Култура Образование

Писателят Владимир Зарев ще се срещне със студенти на ВТУ

На 6 април от 13:30 ч. в зала „Европа“ на Ректората ще се проведе среща-разговор на писателя Владимир Зарев със студенти на Великотърновския университет.

Писателят е роден в София. Завършил е българска филология в СУ”Климент Охридски”. От 1988 г. е главен редактор на списанието за българска и световна литература „Съвременник”.
Владимир Зарев има 19 книги, в това число 12 романа: „Денят на нетърпението”, „Хрътката”, „Хрътката срещу хрътката”, „Лето 1850”, „Светове”, „Разруха”, „Поп Богомил и съвършенството на страха”, „Орлов мост”, „Чудовището”. Особено място в творчеството му заема епичната семейна сага „Битието”, „Изходът” и „Законът”. Трилогията е преведена на немски език и вече има две издания в Австрия и Германия. Романът „Разруха” е номиниран за две от най-престижните европейски литературни награди.
Владимир Зарев е носител на националните литературни награди „Иван Вазов” и „Елин Пелин”. Удостоен е и с държавната награда „Св.Паисий Хилендарски”, а през 2019 г. му е връчен орден „Стара планина” – първа степен за изключителни заслуги в областта на културата и изкуството. От 2021 г. Зарев е академик на БАН.
Скоро бе преиздадена книгата му за деца и възрастни „Голямата странна градина”.
Най-новият му роман „Объркани в свободата“ се състои от два сюжетни и мисловни потока. Едната сюжетна линия се развива в съвременността и разказва за насилието и несвободата, предизвикани от пандемията, която ни отне различието и ни потопи в нереалното виртуално съществуване. Втората сюжетна линия ни пренася в Средновековието и засяга темата за исихазма – едно удивително духовно учение в търсене на единение с Бог.