Образование

Пипи дългото чорапче „оживя“ пред децата от ДГ „Ален Мак“

Приказната героиня на Пипи дългото чорапче „оживя” преди дни пред най-малките деца от детска градина „Ален Мак” във Велико Търново. В ролята се превъплъти момиче от групата на най-големите. С интересния урок учителките Надя Каинова и Свилена Балевска отбелязаха по атрактивен начин годишнина от рождението на любимата детска писателка и автор на книгата за Пипи Астрид Лингрен. Надя Каинова разказва повече:

„Чрез различни дейности и инициативи ДГ „Ален мак“ създава благоприятна среда за насърчаване интереса на децата към четенето и привличане на вниманието им към значимостта на книгите. Потопени в техния необятен свят, най-малките малчугани изживяха вълшебни и незабравими мигове с героинята Пипи дългото чорапче. Идеята дойде от библиотеката Виктория Роглева от Детския отдел на Регионална библиотека „П.Р.Славейков” по повод 115 от рождението на писателката. Ние запознахме децата с книжките й за Пипи. Важно бе на онагледим, защото работим с най- малките. В ролята на Пипи влезе Карина от подготвителна група „Смехурко”. За Пипи е поръчан специален костюм от интернет, както и макет на кон, който силното момиче трябва да повдигне. Децата също успяха да се справят с тази задача, усмихва се учителката. Малчуганите играха различни игри с Пипи и не пропуснаха да забележат, че тя е с различни чорапи. „Астрид Лингрен казва – „Давайте на децата любов, любов и още любов,  здравият разум ще дойде от само себе си”, допълва Надя Каинова.

Заедно със Свилена Балевска работят в добър тандем, защото не само урокът за Пипи им е нестандартен. Те подготвиха старателно и интересно, и празника за Деня на християнското семейство – 21 ноември. Тогава децата играха драматизация на приказката „Дядо вади ряпа“, пяха песни „Семейство пръстчета“ и „Изгубила Веселинка коланче“. Денят на толерантността също отбелязаха подобаващо с малчуганите.

     

Кремена Крумова – Попова