Култура

Пианистите от МШ „Елита“ са сред лауреатите на Международен музикален конкурс

Пианистите от Музикална школа „Елита“ с клавирен педагог Петя Василева са сред лауреати на Международен музикален конкурс провеждащ се в рамките на Трявна Арт фестивал.

За шеста поредна година Трявна беше домакин на Трявна Арт Фестивал в дните между 1-ви и 7-ми август 2022.  Трявна Арт Фестивала се провежда под патронажа на кмета г-жа Силвия Кръстева и в лицето на главните организатори – цигуларят Димитър Малакчиев и пианистката Сирма Величкова. В рамките на една седмица Трявна се превърна в балканска столица на класическата и джаз музиката, а на сцената на Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” в града се изявиха световноизвестни имена като Стефка Евстатиева, Христо Христов, Деворина Гамалова, Димитър Иванов и др. Международна музикална лятна академия зарадва любителите на класиката с цели два концерта на майсторските класове, а четвърти международен музикален конкурс отличи най-добрите лауреати от близо 100 участници тази година.

Участие в конкурсната програма взеха възпитаниците  от Музикална школа „Елита“ гр. Велико Търново Изабел Радева, Паола Раянова и Екатерина Георгиева  с преподавател по Класическо пиано Петя Василева .Те бяха и сред лауреатите на конкурса и носители на:

-Първа награда за клавирно дуо Паола Раянова и Изабел Радева,

-Първа награда за Изабел Радева в Първа възрастова група,

-Втора награда за Паола Раянова във втора възрастова група

-Поощрителна награда за Екатерина Георгиева в Четвърта възрастова група.

Паола Раянова и Изабел Радева участваха в Гала концерта на лауреатите с произведението за четири ръце Алборада от Jeno Takacs и Изабел Радева със солово изпълнение на Класическо пиано от К. Илиев  „Селски танц“.

Лауреатите от Музикална школа „Елита“ гр. Велико Търново получиха покана за участие в Майсторски клас по Класическо пиано в Германия в гр. Хамелбург.