Любопитно

Пешеходният поклоннически поход премина селата Овча могила и Морава

Изцяло пешеходният поклоннически поход по пътя на мощите на Св. Иван Рилски, който тръгна от Велико Търново за Рилският манастир на 1 юли, премина селата Овча могила – с. Морава.

Преходът бе един от най-леките до сега, защото беше приятно топло и леки облаци! Жита, слънчогледови слънца надничат между двуметровите царевици, блокове със слънчогледи. Красота! В с Овча могила ни отвориха църквата, прочетохме Акатис, статия 4, пред олтара поставихме три букетчета с полски цветя. Послужи ни йеромонах Василий, който служи и в с. Козарбелене. Храма е построен в 1864 г. и е паметник на културата. За поддръжката им се грижат Нели Великова, кмет на селото и Християн Христов. В с. Морава посетихме храма „Архангел Михаил“ и е построен в 1887 г., добре е поддържан от Анка Ангелова Димитрова, която ни посрещна. Прочетохме Акатис, статия 1, оставихме цветя пред олтара и отново на път за Стежерово. За жалост посещаемостта е много слаба, макар, че имат свещеник„, пояснява Снежанка Димитрова, част от десетимата поклонници, тръгнали към Рилския манастир.

Припомняме, че в продължение на 26 дни вярващите ще изминат близо 570 километра. Основните места, през които ще премине похода са Никопол, Плевен, Луковит, Враца, София, Дупница, Рила, метох Орлица, Рилски манастир. На 31 юли групата трябва да достигне до светата обител.

Кремена Крумова – Попова