Любопитно

Петя Радославова, психолог: Учениците трябва да прекарват по-малко време пред екраните през лятото

Лятната ваканция е най-продължителната и най-очакваната от учениците. Това е време за игри и забавления, за укрепване на приятелските и семейните отношения. След учебната година нервната система на децата се нужда от пълноценна почивка. „Препоръчително е учениците да прекарват повече време сред природата и по-малко пред мобилни телефони, телевизори и компютри. При работата с подобни устройства се ангажират същите дялове на мозъка, които се натоварват и през учебния процес.“, поясни психологът Петя Радославова и допълни, че дори вън от училище децата могат да бъдат насърчени да усвояват нови знания и да си припомнят старите.

Логически задачи, спонтанни въпроси и образователни игри- всичко това може да поддържа учениците във форма и да улесни адаптацията им към учебния процес през есента. „ Родителите могат да включат посещения на забележителности и музеи в семейната почивка. Децата ще научат нещо ново по приятен начин, а придобитите знания ще им бъдат от полза при завръщането в час. Четенето на книги също следва да присъства в този период. Така учениците обогатяват речниковия си запас и имат възможност да станат част от милиони светове без да напускат пределите на дома си.“, разясни Радославова.

Не е необходимо децата да се ангажират с продължителен преговор през почивните месеци, защото трайно усвоените знания се завръщат скоро след първия звънец. Ако родителите желаят да подпомогнат този процес, най-лесният начин е да представят задачите или информацията под формата на игра. „Добре е да се използват развлекателни методи и материали. Така изживяването ще е полезно и приятно както за децата, така и за родителите им.“, съветва психологът.

Диана Колева