Култура

Песни на руския бард Булат Окуджава прозвучаха в Регионалната библиотека

Песни на руския бард Булат Окуджава, в изпълнение на Милен Тотев прозвучаха в Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново. Гостите на събитието се насладиха на акустичен концерт от поредицата “100 години от рождението на Булат Ш. Окуджава”, в който са включени емблематични произведения за любовта, мира и човешките ценности от творчеството на известния певец с китара. Водещ бе Павлина Владова от Лайънс клуб Велико Търново Янтар, който е организатор на проявата.

Милен Тотев живее в Ловеч. От 1975 г. започва да изпълнява песните на Окуджава на концерти в България и в чужбина, като записва и свои авторски творби. Публикува стихове и статии в пресата, а също така е един от инициаторите и артдиректор на “Бардфест – Ловеч”, който има 15 издания. Тотев е носител на много награди от фестивали на авторската песен, има записани 12 аудиокасети, 9 компактдиска и едно DVD с негов концерт. До своето пенсиониране работи в системата на МВР, след което изцяло се посвещава на музиката и публиката.

Булат Окуджава е руски поет, писател, автор и изпълнител на песни от грузински произход, един от първите бардове в СССР и сред основателите на жанра авторска песен. Написал е около двеста творби, в които смесва рускоезични поетични и фолклорни традиции с френскоезичните шансони. Негова музика е включена във филмите “Бялото слънце на пустинята” и “Белоруската гара”. Твори и проза, като книгата му “Опразнен театър” печели наградата Руски Букър за 1994 г.