Здравеопазване

Педиатърът д-р Маргарита Ковачева вече се грижи и за децата на свои бивши малки пациенти

Педиатърът д-р Маргарита Ковачева е новият носител на наградата „Лекар на годината 2020“ на РК на БЛС във Велико Търново. Тя се грижи за своите малки пациенти вече 44 години. Родена е в Сливен, завършва Медицинската академия. Във великотърновската областна болница работи от 1982 година. Това не е първо отличие за д-р Ковачева. По повод Деня на спасението – 15 август, през 2006 година тя получава почетния плакет на БЛС за висок професионализъм, етика и морал.

И досега известният педиатър помни първия си работен ден на 27 април 1976 година, когато с бележник в ръка „очаква да срещне цялата патология“. Лекарката е категорична, че педиатрията се е променила много. Съвременните методи за изследване и диагностика подпомагат лечебния процес. През годините острите отравяния, кетоацетозите на диабетно болни деца, дихателната недостатъчност и попадането на чуждо тяло в организма на дете са били най-притеснителните за д-р Маргарита Ковачева. Тя смята, че съвременните деца не боледуват по-често, но обикновено процесът протича по-тежко. По-слаб е обаче имунитетът на днешните малчугани, които по-малко играят типичните детски игри, по-рядко са на чист въздух, а повече пред различни електронни устройства. Не е добре за тях и прекалената дезинфекция, защото организмът трябва да има и собствени защити срещу микробите.

Д-р Ковачева и в момента работи в детското отделение на областната болница. Радва се, че идва и нова, достойна смяна от колеги. Понякога преглежда децата на лекувани преди години малки нейни пациенти, а други идват вече с внуци.