Култура

Певиците на ДЮФА „Българче“ с престижни награди от национален конкурс в Котел

Младите таланти от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче” продължават да носят отличия от престижни конкурси в страната. На 1 април, певици от ансамбъла, под ръководството на диригента на хора Галина Иванова, взеха участие в конкурса „Песенна дъга над Кутев”, организиран от Министерство на културата и НУФИ „Филип Кутев” гр. Котел.

Иванина Лалева и Християна Христова, спечелиха „диплом за отлично представяне”, което е най-високото отличие в I и II възрастови групи. Виктория Георгиева и Елеонора Маринова грабнаха призовете във II възрастова група. В III възрастова група Сияна Иванова, успя да се нареди сред първите шест от общо двадесет и осем участници.

Това е второто отлично представяне на изпълнители от ДЮФА „Българче” след няколкото първи награди, които хора и оркестъра донесоха от Националния фолклорен конкурс в гр. Русе, в началото на март.

Предстоят участия в конкурсната програма на Националния събор на овцевъдите през май, а през юни ще се състои и „Петропавловски събор”, край едноименния манастир над Лясковец.

На 7 юни по традиция ще бъде и годишният концерт на „Българче”. И тази година ансамбъла ще излезе на турне, като представителната част ще посети фестивал в Паралия Катерини, Гърция, а малките танцьори ще се пресдтавят на фестивал в Чанаккале, Турция.