Култура Образование

Партньорите по проект „МобиДиг” провеждат съвместно обучение

Партньорските организации в проекта „Мобилна дигитализация” се срещат на тренировъчен семинар във Велико Търново. Домакин на събитието е Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков”, която е водещ координатор на проекта, съобщи зам.-директорът на институцията Калина Иванова. Обучението стартира на 14 май с петдневна програма. В нея са включени уъркшоп, посещение на регионалните библиотека и музей в Габрово, на манастирски библиотеки в околностите на старопрестолния град. В културните институции ще бъдат направени демонстрации с т.нар. „пътуващо куфарче”. „Това е техническо съоръжение, подходящо за ниско бюджетни дигитализации на специални колекции. Закупено е по проекта  от Националната гимназия по полиграфия и фотография”, обясни Калина Иванова.

Двадесет са участниците в семинара. Те са представители на организациите в проекта. От българска страна – РНБ „Петко Р. Славейков”, Студентското общество за компютърно изкуство – София, и Националната гимназия по полиграфия и фотография. Останалите са пратеници на музея-библиотека в град Мафра – Португалия, Университета в Грац – Австрия,  холандска неправителствена организация и италианска фирма, собственик на  най-богатата фотографска колекция във Флоренция.

„Мобилна дигитализация” стартира преди две години и приключва през есента на 2019-а. За изпълнението на всички дейности партньорите са разполагали с бюджет от 242 хиляди евро. Средствата са осигурени от Центъра за развитие на човешките ресурси по програма „Еразъм+”, каза Калина Иванова.