Образование

Парламентарната комисия по образование заседава във Велико Търново

Народните представители от парламентарната комисия по образование и наука заседават във Велико Търново. Работната среща бе открита от кмета на града Даниел Панов.

Заседанието събра представители на изпълнителната, законодателната и местната власт, на образователни институции, също университетски преподаватели и учители. Заместник-министърът на просветата Таня Михайлова запозна аудиторията с концепцията за развитието на професионалното образование и обучение в България.

В приветствените си думи кметът на Велико Търново Даниел Панов благодари на ръководството на комисията, че е избрало старата столица за изнесеното заседание. Той подчерта, че тази практика е успешна, защото дава възможност редица локални и регионални въпроси, поставени от директори на училища, учители и дори родители, да намерят бързи и адекватни отговори. „Вече втора година Управителният съвет на Националното сдружение на общините провежда подобни изнесени заседания. Това позволява да се запознаем в детайли с проблемите в населените места и градовете и да намерим своевременно решения. Нека и останалите парламентарни комисии приложат този модел на работа“, апелира Панов.

„Радвам се, че акцентът днес е поставен върху професионалното образование и върху връзката с бизнеса. Във Велико Търново вече втора година работим в тази насока. След регионалния анализ на пазара на труда, който изготвихме с евродепутата Ева Майдел, вече имаме работещи решения и нови паралелки в училищата. Все повече работодатели предоставят базите и дори лабораториите си за практически занятия на учениците“, коментира Даниел Панов.

Той посочи и няколко примера за работещата връзка между бизнеса и образованието – в Професионалната гимназия по туризъм е създаден клас по хлебарство, което отговаря на нуждите на хранително-вкусовите предприятията. Възпитаниците на Професионалната гимназия по електроника  провеждат практиката си в голяма местна фирма, работеща в IT сферата. Планирано е и създаването на бакалавърска специалност по технология на храненето във филиала на реномиран български университет.

„Вярвам, че днешното заседание ще даде отговори на много поставени въпроси, включително за новите моменти в законодателството, делегираните бюджети и по други теми“, каза на финала на изказването си Даниел Панов.

Приветствие отправи и областният управител проф. Любомира Попова.  В словото си тя посочи, че с изнесеното заседание комисията е показала желание за диалог с всички институции.

По-късно народните представители ще посетят Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“.