Култура

Паркът на миниатюрите с 4 нови макета за Празника на Велико Търново

С 4 нови макета е обогатена колекцията на Парка на миниатюрите „Търновград – духът на хилядолетна България“ за Празника на старата столица 22-ри март. Вече са експонирани мини копията на софийската митрополия църквата „Света Неделя“, Дряновския манастир „Св. Архангел Михаил“, Троянския манастир „Успение Богородично“ и  ,Доходното здание в Русе.

С новите попълнения колекцията „Мини България“ под Царевец вече представя 66 исторически и природни забележителности от цялата страна. Разширяването на сбирката продължава с изработване на нови миниатюри, включително и на задграгични български исторически паметници. В края на май ще бъде експонирано и умаленото копие на Белоградчишката крепост, който се прави в макетната работилница на парка във Велико Търново.

„Търновград – духът на хилядолетна България“ е първият парк с макети на исторически и природни забележителности в България. Разположен е на площ от 11 460 кв.м. в местността „Френкхисар“  в подножието на крепостта Царевец във Велико Търново.

Макетите, изработени по фотометрични заснемания от PVC, са в мащаб 1:25 и са експонирани на открито през цялата година.