Община

Паркът на миниатюрите в Търново вече е с интернет екскурзовод

В Парка на миниатюрните паметници във Велико Търново вече има интернет екскурзовод. За улеснение на посетителите има свободна Wi-Fi мрежа и гидът с QR кодове може да бъде ползван от всеки, притежаващ   смартфон. На указателната табела на всеки макет има персонален QR код, който, след като бъде сканиран с подходяща програма-четец, дава информация за съответния обект.
Системата работи лесно и бързо – възползвайте се да научите повече за забележителностите на България, призовават домакините от Парка на миниатюрите.

Само еди броени дни паркът се сдоби с едно бижу – Рилския манастир.
Това е един от най-големите, най- красивите и най-сложните макети в парк „Мини България“. Изработката на макета е продължил почти 6 месеца. Детайлите на Съборната манастирска църква „Рождество Богородично“, на прочутата Хрельова кула и манастирския комплекс са прецизно ръчно изработени от макетчиците. Макетът ще може да се види в пълния му блясък за празника на Велико Търново 22-ри март.

Още три нови макета ще радват жителите и гостите на старата столица в празничния четвъртък – жп гара Варна, жп гара Пловдив и църквата „Свети Седмочисленици“ в София.
Железопътна гара Варна е изключително красива. Тя е открита на 3 март 1925 г. и е сред първите възлови гари в България
Централна гара Пловдив е по проект на италианския архитект проф. Мариано Пернигони в стил сецесион. Завършена е през 1908 г.

Един от новите макети е и църквата „Свети Седмочисленици“ в София. Сградата е построена през 1528 г. и става известна като Черната джамия, заради тъмния гранит, от който е направено минарето и. След Освобождението през 1878 г. сградата е превърната във военен склад, а по-късно в затвор, а между 1901 и 1903 г. е преустроена в църква.