Политика

Парите не са всичко, що се говори за младежки политики

За да се развиват качествени младежки политики не са нужни излишни средства. Това заяви пред микрофона на Общинското радио Виле Маямаа, магистър „Международни отношения” във Факултет „Военни науки” на Кралския колеж в Лондон, част от УС на „Европейския младежки форум”.

Парите са първото за което се сещаме, когато заговорим за правенето на дадена политикаУ нас, повече от четвърт век инерция ни поднесе към догматичната заблуда, че парите са пряко свързани с всичко и ако нещо не работи – то навярно просто няма пари. Финансирането е от критично значение, но не е всичко, категоричен е Маямаа, който като част от Европейския младежки форум се пребори за финансирането на програма „Еразъм”, въпреки Брекзит. Съвместно с няколко други международни институции, неправителствената организация разработи „Индекс на младежкото развитие”, който мери резултатите в 105 страни близки в културен и икономически план страни, като ги подрежда в таблица. Успехът на младежите се изчислява на базата 80 различни индикатора в широк спектър – от основни нужди – храна, дом и здраве до показатели на възможностите – социално вписване, участие, доброволчество. Този инструмент разкрива, че еднакво добруващи страни, с близки БВП всъщност се представят много различно, когато говорим за младежко развитие.

Макар Финландия и Франция да са грубо казано на едно и също БВП равнище, то  резултатите във Финландия са по-високи. Още по-изненадващо. Франция и Хърватска са на с близки нива на младежка реализация, макар и Франция да е по-развитата страна. С френски бюджет, Хърватска би постигнала още по-високи резултати, ако следваме логиката, че „всичко е пари”.

България е намира на 38-мо място в тази класация. Изпреварват ни всички страни от Западна Европа и Северна Америка, Нова Зеландия, Австралия, Япония, Южна Корея, Израел, Чили, Коста Рика, Уругвай. От съседките ни, единствено Гърция има четири позиции преднина, спрямо нас, а Сърбия, Румъния и Турция остават зад гърба ни. Там са още Русия, азиатски и африкански страни. Проучване не е проведено в Китай, Северна Корея и няколко други държави с деликатни политически режими.