Култура

Пандемията роди детската книжка „Феята Пелота и омагьосаните хора”

„Феята Пелота и омагьосаните хора” е дебютната детска книга на Вера Недялкова – Верита. Тя е великотърновка, но работи в Горна Оряховица като зъботехник. Авторката вече я представи и пред публика. Срещна се и с второкласниците на СУ „Ем. Станев” преди дни. Съдействие оказа екипът на Детския отдел към Регионалната библиотека „П.Р.Славейков“ – Велико Търново.

Книжката се ражда по време на първия локдаун у нас.

„Пиша от малка, имам развито въображение и впечатлявах учители си. После спрях с писането, животът ме повлече в друга посока. Но когато се родиха моите момичета, започна отново моята страст към писането. Имаха един период от време, когато им доскучаваха доста от нещата, които им четях и по техните желания започнахме – избирахме различни герои и съчинявах приказка по поръчка”, разказва Вера.

Така се ражда и феята Пелота и Злокдаунър, злият магьосник. Той затворил по домовете хората, направил ги безчувствени и без емоции. Децата изчезнали в компютърния свят.

„Всичко, което се случваше покрай пандемията ме впечатли и направих ситуация – феята да спаси хората и да реши проблемите им по вълшебен начин. Нестандартно за фейския свят Пелота тръгва да търси приятели в света на хората, защото е отритната от своите съграждани. Доста от нещата описани в книгата, са валидни и в живота, а решението на проблемите е истинско. Децата попадат в света на големите,  а големите се връщат към детския свят. Това е една комплексна книга, а историята в нея е динамична. Нещо като дълга приказка, разделена на глави”, допълва авторката.

Книжката „Феята Пелота и омагьосаните хора” е около 40 страници. Богата е на цветни и весели илюстрации, направени от сестрата на Веря Мария Генчева. Феята се казва Пелота от испански език – топка. Тъй като тя е една нестандартна фея, по-дебеличка.

Следващият проект на Вера Недялкова е отново за феята Пелота. Най-вероятно историята ще е коледна.

Кремена Крумова – Попова