Култура Любопитно

Памела Леонидова от Русе спечели конкурса за криминален разказ на търновската библиотека

Памела Леонидова от Русе спечели първото място във второто издание на конкурса за криминален разказ „(Не) разкритият случай“, организиран от РБ „П. Р. Славейков“ във Велико Търново. Разказът ѝ е озаглавен „Травма“ и впечатлява със своята психологическа дълбочина, поясниха от журито. 166 души от цяла България се включиха в състезанието, което протече от 20.09.2022 г. до 30.11.2022 г., а днес на церемония в сградата на библиотеката бяха наградени победителите. Втора награда бе присъдена на Евгения Динева от София за разказа ѝ „Единение“. А третото място си поделиха Красимир Христов от Плевен за разказа му „Двамата“ и Стефан Митев от Г. Оряховица за разказа му „Гонка в Балтимор“.

Около 20 души от В. Търново и областта са участвали в надпреварата, като най-голям е бил интересът на хора от София, коментираха от библиотеката. Най-възрастният участник в „(Не) разкритият случай“ е мъж на 78 г. от Пловдив, а най-младите участници са две групи ученици от Варна и Бургас на 13-годишна възраст.

„За втора година конкурсът е един от най-популярните в страната. Надявам се тази година да успеем да намерим средства да отпечатаме най-добрите разкази“, подчерта доц. Калина Иванова, директор на РБ „П. Р. Славейков“.

Наградите за първо и второ място бяха парична премия, картина на художника Иван Бочев, грамота за участие и тематични книги. Призът за трето място бе ваучер на стойност 50 лв. за пазаруване от специализирана книжарница, грамота за участие и отново тематични книги. Бяха раздадени и поощрителни награди на общо десет деца – три от Варна и седем от Бургас, които получиха почетна грамота на библиотеката и тематична книга.

„За наша гордост изключително широка бе географията на получените разкази, почти всички областни градове на страната се включиха в надпреварата – София, Варна, Бургас, Хасково, Сливен, Плевен, Благоевград, Русе. Дори получихме разкази от гр. Полски Тръмбеш и села като Хитрино, Вълкосел, с. Беброво. Доста от авторите се бяха ориентирали към битова тематика, в някои от творбите имаше и хумористични елементи. Не бяхме пощадени и от доста зловещи и кървави сюжети“, заяви Момчил Шивачев, който завежда отдел „Обслужване на читатели“ в библиотеката, и който инициира конкурса през 2021 г.

Журито, което оценяваше криминалните повествования бе в състав библиотекарите Момчил Шивачев и Стела Димитрова, Веселина Ангелова – репортер на вестниците „Борба“ и „Труд“ за В. Търново, и Весела Кънчева – репортер във в. „Янтра днес“.

Гергана Нинова