Любопитно

Пазарът на недвижимите имоти във Велико Търново остава стабилен

Пазарът на недвижимите имоти във Велико Търново остава стабилен. Тенденцията е към леко повишаване на цените, но и на сделките. Това сподели за Общинско радио Ивайло Славов, брокер с 14-годишен опит в сферата. Цената на жилище ново строителство от инвеститор е 500-600 евро на кв.м., а на вторичния пазар варира от 500 до 800 евро на кв.м. Той подчерта, че ценообразуването се влияе от редица фактори. Те са типът строителство, качеството на материалите, които са използвани, местоположението, моментното състояние на имота, наличното обзавеждане и други.

През последните три години се наблюдава повишаване на цените на недвижимите имоти във Велико Търново от 5 %  на година. Това са сравнително ниски стойности. Повишенията преди 2016-а бяха с ръст от около 15%. Забелязва се и тенденция към нарастване на търсенето. Цените на предлаганите имоти варират. Поради тази причина съветвам желаещите да инвестират в недвижимо имущество да се консултират със специалист, който има необходимите познания и опит ”, коментира Ивайло Славов

Стабилност се наблюдава и при наемите на жилища. Това е единственият сегмент от пазара на недвижимите имоти, който е незасегнат от миналата криза. „Цените на наемите на жилищата в града се поддържат на едно ниво през последните години. Ситуацията при бизнес имотите е противоположна. Бизнесът не е в много добро състояние. Това определя и сделките, свързани с отдаването на имоти под наем. С изключение на улиците в центъра на града търсене на бизнес имоти под наем почти няма” , добави още Славов.

Диана Колева