Денят Образование

Официално откриха обновената сграда на ПГСАГ „Ангел Попов“

Официална церемония по повод приключване на строителните дейности и обновяване на образователната инфраструктура в ПГСАГ „Ангел Попов“ се състоя в двора на училището. Модернизацията на гимназията е факт благодарение на финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж“, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие и е част от процедурата „Подкрепа за професионалните гимназии в Р. България“. Ремонтните дейности започнаха през м. декември 2020 г. и приключиха през м. май т.г.

Те бяха свързани с изпълнение на мерки за енергийна ефективност на училищната сграда, на театралния и физкултурния салон, направа на интегрирана топлоизолационна система. На лице е цялостен ремонт на покрива на театралния салон и частичен ремонт на покрива на учебната сграда. Ремонтирани са учебните, санитарните, общите и административни помещения, като това включва шпакловка, боядисване с латекс по стените, направа на окачени тавани, направа на нови настилки и облицовки, съобразно предназначенията на помещенията. На лице е и частична подмяна на дограмата, изпълнение на нови отоплителна, ВиК и електрическа инсталации. Изградена е и нова пожароизвестителна инсталация с въведени мерки за пожарна безопасност.

С изпълнение на договора в училището са създадени и условия за достъп на хора с увреждания, като са адаптирани и санитарни възли на всеки етаж, изграден е асансьор.

Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ за ремонтните дейности в гимназията е 1 821 053 лв.

Откриването на обновената сграда уважиха: Станислав Николов – зам. областен управител на великотърновска област; арх. Николай Малаков – гл. арх. на община Велико Търново; инж. Розалия Личева – началник на РУО – В. Търново; Иван Даскалов – управител на „Политрейд кънстръкшън“ EООД; арх. Милен Маринов – представител на Регионалната колегия на Камарата на архитектите – В. Търново; инж. Евгения Кърджиева – председател на Регионалната колегия на Камарата на инженерите – В. Търново; Ина Минчева-Кърджилова – областен председател на Камарата на строителите в България; директори на училища; представители на строителни фирми; бивши учители и приятели на гимназията.

Тържествен водосвет за откриването на сградата отслужи отец Славчо от храм „Св. Николай“ във В. Търново.

Гергана Нинова