Образование

Официално бе открит новият технологичен център „Автоматизирани системи“ в СУ „Владимир Комаров“

Проектите „Искаме и знаем как да запазим Земята чиста“ и „Да посрещнем бъдещето знаещи, способни и уверени“ бяха представени на официално събитие днес в двора на  СУ „Владимир Комаров“ в старата столица. Двата проекта са на стойност от по 10 000 Евро всеки един от тях.

На тържеството бе презентирана и хибридна ветро – соларна система,  която ще служи за захранване с електрическа енергия  на учебна лаборатория. Ръководството на училището показа и стенд за пневматични  и електропневматични практически упражнени, изцяло кореспондиращ със системите в реалните автоматизирани производства.

По проекта Искаме и знаем как да запазим Земята чиста“ е изградена хибридна ветро-соларна система, с мощност 3,6Kw за електрическо захранване на  кабинетите на първия етаж.

По проекта „ Да посрещнем бъдещето знаещи, способни и уверени“ е създаден технологичен център „Автоматизирани системи“,  оборудван със стенд/ симулатор/тренажор, който на 100% съответства на реално използваните в производството системи и ще даде възможност за плавен преход на учениците от училищната среда към реалното производство, като ги запознава с реално използваните пневматични и електропневаматични елементи в автоматичните производства

Хибридната система е единствената по рода си в училище в България. Тя ще даде необходимата подготовка на учениците, когато започнат работа в сферата на създаване на системи за използване на възобновяемите енергийни източници. Децата ще се запознаят и  с  начините за изчисляване  мощностите на такива източници, възможностите за тяхното постигане, както и нужните съоръжения, необходими за това. Те ще натрупат познания и по отношение на възможностите за комбиниране на различни възобновяеми източници и използване на максимума от тях.

Сред официалните гости бе зам. – кметът  Нейко Генчев, който заедно с Велина Караниколова – Мениджър „Човешки Ресурси”. „Кроношпан България” и директорът Янаки Лазров срязаха лентата и откриха  технологичния център “Автоматизирани системи“. Нейко Генчев поздрави  ръководството на училището за реализираните проекти и сподели, че СУ   „Владимир Комаров“ се е превърнало в един от стожерите на професионалното образование във Велико Търново. Директорът Янаки Лазаров допълни, че събитието е от голямо значение за развитието на професионалното обучение в специалностите „Автоматизация на непрекъснати производства“ и „Автоматизирани системи“ в школото.  Ръководството на училището благодари и на Фондация Кроношпан, за тяхната инициатива да подкрепят професионалното образование във всички сфери, и им пожелава и занапред да продължат тази своя кауза.

 

Пламена Димова