Образование

ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ вече си има свой химн

Готов е вече химнът на ОУ „Св. Патриарх Евтимий” във Велико Търново.

Той е дело на Цветелина Маринова, старши учител по български език в ОУ „Димитър Благоев“. Тя спечели конкурса обявен от школото, в който участваха 19 предложения. Комисията от университетски преподаватели от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ оценяваше текстовете.

Песента е предадена на Добрин Пелтеков, известен като Даскалът по музика, който написва химна само за 2 седмици.

Химнът премина през няколко варианта и като темпо, и като стил, и като настроения. С едно пиано започнах в началото, тананиках си нещо, десетина идеи на телефона записах… Като се избистри идеята започнах да работя върху нея. Допитах се до проф. Булева. Аз често се допитвам до нея. Тя е една енциклопедия по музика. Пратих й няколко варианта. Трябваше да изберем не толкова тържествен химн, защото сме основно училище. Бях тръгнал и към едно модерно звучене. Но мисля, че крайният продукт е добър. И е точно това, което представя училището. Всичко е аранжирано на компютър, ударни инструменти, перкусии, бас. Благодаря на двама мои приятели, които дойдоха да свирят. На акустични и електрически китари  Симеон Симеонов, на тромбони и флюгелхорн – Ивайло Павлов. Допринасят за едно по друго звучене. По текста работих, за да направя музиката. За мен беше чест, че съм поканен да я напиша”, поясни за Общинското радио Добрин Пелтеков, учител по музика  в ОУ „Св. Патриарх Евтимий”.

Пеенето е поверено на него и Дара, ученичка от VII-и клас. В последните два припева е вкаран и хор от ученици, записани докато репетират с Пелтеков по химна.

Предпремиерата му ще бъде на 9 януари, сряда при Емил Йорданов в клуб „Седем”. Официално химнът ще се чуе на 18 януари по повод юбилея на училището по време на големия празничен концерт в ДКС „В. Левски”. Той вече е качен на сайта на училището и звучи прекрасно:

Кремена Крумова – Попова