Здравеопазване Образование

ОУ„П. Р. Славейков“ и СУ „Владимир Комаров“ в Търново също ще преминат на дистанционно обучение

Директорите на училища от област Велико Търново да оказват съдействие за връчване на предписания за карантиниране на учители и ученици от съответното училище, реши Областният кризисен щаб за борба с коронавирус. Решението беше взето на проведеното днес онлайн заседание, което бе свикано от председателя на щаба проф. д-р Любомира Попова.
Директорът на РЗИ – Велико Търново д-р Евгения Недева предостави информация във връзка с разпространението на заболяването на територията на област Велико Търново, както и информация за карантинираните лица.  За периода 30.10 – 12.11.2020 г. на територията на област Велико Търново се регистрира 14-дневна заболеваемост от приблизително 325,9 / 100 000 души. За последното денонощие лабораторно доказаните случаи за област Велико Търново са 35. Починали са 3 души – 2 жени и 1 мъж. Към 13.11.2020 г. лабораторно потвърдените случаи за област Велико Търново общо са 1484, от които 675 излекувани, 630 в домашна изолация, 137 хоспитализирани, 42 починали. Към 13.11.2020 г. 1379 лица на територията на област Велико Търново са поставени под карантина.  Д-р Недева подчерта, че е издала заповед, с която се разпорежда на всички лечебни заведения да определят не по-малко от 20% легла за лечение на COVID-19. Д-р Недева акцентира и върху заповедта на Министъра на здравеопазването № РД-01-651/11.11.2020 г. По отношение на т. 1 за преустановяване на присъствените учебни занятия, тя уточни, че първото условия е изпълнено /14-дневна заболеваемост/.
Директорът на РУО инж. Розалия Личева представи информация от специалния регистър, в който се въвеждат данните за заболели и карантинирани ученици и учители. Според предоставените данни става ясно, че се увеличават заболелите учители. Инж. Личева уточни, че в област Велико Търново е удължено обучението от разстояние в електронна среда до края на ноември за гимназиалния етап в общините Велико Търново и Свищов. В град Велико Търново за този период е спряно присъствено обучение в ОУ „Патриарх Евтимий“, като предстои това да се случи и за ОУ„П. Р. Славейков“ и СУ „Владимир Комаров“.

Тя посочи, че директорите на училища имат няколко възможни варианта за действие. Ако бъде преценена необходимостта от обучение от разстояние в електронна среда за отделна паралелка, това може да се случи без заповед на Министъра на образованието и науката. Решението може и да е като график за двуседмични смени. Когато обучението от разстояние се налага за цял етап на обучение, то става само с издаване на заповед от Министъра на образованието и науката.