Денят Община

Детската академия за спорт и превенция в с. Балван ще функционира целогодишно

Във великотърновското село Балван днес бе даден старт на кампанията за безопасност на движението и отговорно шофиране – „ Пази детето на пътя“ и „Детска академия за спорт и превенция“ 2021. Вече десет години се реализира  проектът „Детска лятна полицейска академия“ с деца от населените места в Община Велико Търново, като основни организатори и реализатори на тази идея са дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“, Сдружението на кметовете и кметските наместници на Република България , Община Велико Търново, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Съюз на пивоварите в България, както и ОД на МВР Велико Търново.

Над 40 деца от центровете за работа с деца  и  от селата Балван, Арбанаси, Беляковец и Самоводене присъстваха на събитието, като за тях бяха организирамни разлчни игри, включително сглобяване на три  пъзела, тренировки за оцеляване в природата и др.  На проявата бяха представени и две книги,  които са  разработени от  Управителният съвет на сдружението,  съвместно с  полицейското управление  и пожарната в  с.Балван. Едната книжка е  посветена на игрите на XX век и е  под формата на алманах, в  който са събрани над 50 игри или т. нар. „игри на баба“. Втората книжка е озаглавена „Превецнии за сигурност и защита“.

Действието на  този проект е насочено към организирането на различни превантивни кампании и обучения, чрез които да  се даде по-голяма сигурност за децата. С цел разширяване на дейностите и инициативите в него, от тази година „Детската академия за спорт и превенция“ ще функционира целогодишно, а не само през лятната ваканция.

Събитието днес в с. Балван уважиха зам. – областният управител на Велико Търново Станислав Николов, заместник- кметът на Община Велико Търново Снежана Данева-Иванова , зам. директорът на Областна дирекция на МВР комисар Христо Христов и др. Домакин на празника беше  Кметство  с. Балван.

 

Пламена Димова