Здравеопазване

От догодина ще ни лекуват с лекарства, определени в Наръчник

   Да се изписват само лекарствата, определени от Наръчник, предвиждат промените за 2019 година, които Надзорният съвет на НЗОК прие на 22 октомври. Ръководството ще казва каква да е терапията за всяко заболяване.  Ако лекарят изпише друг медикамент, пациентът ще си го плаща сам.

Детайлите ще се уточняват тепърва. Идеята не е лоша и не е лишена от съдържание, още повече, че в перата за лекарства и болнична помощ се наливат все повече средства. Оказва се обаче, че пациентите са недоволни най-много от  лекарствената политика и получената болнична помощ. Крайно време е да си изясним какво можем да финансираме с обществения ресурс и да не се залита по скъпо струващи лекарства с недотам доказани предимства”, коментира д-р Христо Димитров – председател на РК на БЛС във Велико Търново. Той припомни, че подобна практика е имало през 90-те години, регулирана с Наредбата за изписване на лекарства. Тогава държавата е финансирала за определено заболяване медикаменти до дадена стойност.

Ако пациентът иска да си закупи по-скъпо струващо, може да го направи за собствена сметка. Но трябва да уточним, че става въпрос за едно и също като съдържание лекарство, произведено от различни фирми, на различни цени”, обясни д-р Димитров. И подчерта, че тук е ролята на лекаря да обясни на пациента си  подходящата за него терапия.

Болниците вече ще издават касови бележки за всяка процедура, а не документ за общата сума на лечението. Това става ясно още от предвидените за 2019 година промени, които неотдавна направи Надзорният съвет на НЗОК.

Крайно време е да се подредят нещата. Да се остойностят дейностите в здравеопазването, защото продължава да има голям дисбаланс във финансирането на различните клинични пътеки в болничната помощ. Много от дейностите могат да се извадят от нея и да преминат в доболничната помощ. Така няма да е необходимо пациент да заема легло и да се хаби ресурс, за да се направят някакви изследвания за диагностициране на състоянието му”, коментира още д-р Христо Димитров. Според него със сериозен преглед на дейностите в болничната помощ, всичко ще стане по-достъпно за пациента и на по-добра цена за нас, като общество.