Икономика

От АПИ категорични, че най-удачен е комбинирания вариант за АМ Русе – Велико Търново

Некоректно е във финалния етап на процедурата по оценка на въздействието върху околната среда да се разглежда нов вариант на трасето на автомагистрала „Русе -Велико Търново“, за какъвто настояват в Горна Оряховица, се казва в становището на Агенция „Пътна инфраструктура“ по повод проведените срещи във Великотърновска и Русенска области за обществено обсъждане на докладите на ОВОС и оценката за съвместимост.

От АПИ посочват, че в сайта им има пълна информация за проекта на новата магистрала още от неговото стартиране през 2016 г. и според тях е дадена възможност за мнения, становища и предложения, която не е използвана.

От Пътната агенция поясняват, че синият вариант е отхвърлен в Оценката за съвместимост като недопустим предвид значителното въздействие върху защитените зони. Независимо от това, че е евентуално може да бъде по-къс като вариант след корекциите, въздействието остава същото. Не са представени анализи, които да докажат обратното. Не е логично да се оценява частично изменен вариант  при условие, че същия е недопустим в Оценката за съвместимост, се казва още в становището на АПИ.

Становището е по повод брожения от страна на бизнеса и депутати от БСП от Горна Оряховица, които настояват да се реализира нов вариант на трасето, при който магистралата ще пресече общината. Народният представител Явор Божанков дори заплаши с протести, ако от АПИ не предпочетат синия вариант за трасето.

За комбинирания вариант обаче се обявиха с декларации местните парламенти в Павликени и Свищов.

В позицията на АПИ се казва, че комбинираният вариант на трасето дава възможност за включване в трафика на северозападните общини, при което социалният ефект ще е по-голям, а и по време на обсъжданията Общинската администрация на Свищов е внесла декларация за подкрепа на комбинирания вариант.

АПИ са категорични, че предложението автомагистралата да започва от град Русе е неуместно. Началото й е съобразено с бъдещ мост над река Дунав, след изграждането на който ще се облекчи и трафика и в самия град. За строителството на бъдещия мост вече са водени разговори с румънската страна и има принципно съгласие.