Култура

„Оттатък е реката” представят двама русенски художници във Велико Търново

Изложбата „Оттатък е реката” представят утре, 13 септември, русенските художници Стоимир Иванов и Джем Мустафа. Откриването на експозицията е в 17:30 часа в Изложбените зали „Рафаел Михайлов”.

Адвокат по професия и художник по призвание – така описва себе си един от авторите Стоимир Иванов. 14 картини е подбрал за експозицията във Велико Търново той. Рисува, откакто се помни, а с право се занимава от 30 години. Определя творбите си като по-колоритни в сравнение с тези на Джем Мустафа. „За първи път правя по-обстойно представяне във Велико Търново. То е своеобразна ретроспекция на творчеството ми от моя гледна точка. Творбите на Джем са в по-малък формат – графика и живопис. Неговите неща са в по-монохромна гама и това дава интересен поглед към изложбата. А реката – ние сме от Русе. Там е онази – голямата река”, пошегува се художникът. И в правото, и в изобразителното изкуство важна е точността, категоричен е Иванов.

С 16-годишния Джем Мустафа се запознават по време на откривания на свои експозиции. Десетокласникът Джем е подбрал повече стари свои творби, а целта е да направи цялостно представяне във Велико Търново. В изложбата освен графика и живопис, е включил и два колажа. Експериментира в различни стилове и не смята, че все още е намерил своя. Обича да рисува пейзажи и споделя, че след 12-и клас иска да кандидатства за специалността Архитектура и да продължи професионално да се занимава с изобразително изкуство. Искрицата обич към рисуването запалва Галина Иванова, преподавател в Кръжока по рисуване, който Джем посещава в училище.

Експозицията „Оттатък е реката” ще остане в Изложбените зали „Рафаел Михайлов” 20 дни след откриването на 13 септември.