Култура

Отново откриха ашици в праисторическата могила край с. Петко Каравелово

Ашици от стъпална кост на животно откри археологът Александър Чохаджиев при разкопки на праисторическата могила край село Петко Каравелово тази година. Работата на обекта започна на 4 септември и ще продължи общо 6 седмици. Ашиците са най-голямата находка до този момент, обобщи в интервю за Общинското радио специалистът. „Такава находка имахме през 2013 г. Става дума за изпилени ашици от коза или овца, пробити и предназначени да бъдат в комплект. Пасват си един с друг по двойки. За съжаление ги открихме в едно изгоряло жилище. Те трябва да преминат през дълъг период на консервация и евентуално да бъдат залепени, тъй като костите са силно изгорели”, допълни археологът. Преди четири години екипът му откри 64 костени ашика, а находката тогава бе определена като уникална за обекта. Очевидно става сума за някаква практика, казва специалистът.

Сред интересните открития тази година е глинена фигурка на бик. Тя е изработена изключително прецизно и е напълно запазена. Фигурката е с височина от 15 см и е с подчертано големи рога, акцентира Чохаджиев. Открита е в строителна траншея и е рядкост както за Петко Каравелово, така и за халколитните обекти като цяло. „Обикновено тези фигурки могат да бъдат използвани като детски играчки, но в науката надделява тезата, че са обредни”, поясни археологът. И двете находки са от края на ранния халколит – 4 700 г. пр. Хр.

Екипът на Александър Чохаджиев тази година се натъкна и на няколко красиво изработени съда с графична украса, също от периода на ранния халколит.

В един от сондажите, обект на научните търсения на специалистите, са разкрити единствено кремъчни оръдия и начупена керамика. Любопитно е, че само на разстояние от 15 метра има изобилие от разнообразни находки.

Няколко археолози от България, заедно с колеги от Франция и Канада, проучват праисторическата могила край с. Петко Каравелово от началото на септември. „Успяхме да намерим най-горната граница на едното от големите жилища, което придоби размер от около 20 метра, при ширина от 8 метра. Наистина е впечатляващо, вероятно е било на два етажа. Установихме още, че културният пласт на могилата в северна посока свършва внезапно, не успяхме да констатираме наличието на стена. Вероятно става дума за някакъв ров. Всичко това говори за едно или няколко наводнения в много сериозен мащаб. Селищната могила се намира буквално в старото корито на река Янтра”, допълни Александър Чохаджиев.

До края на археологическите разкопки край с. Петко Каравелово има по-малко от три седмици – време, достатъчно за още любопитни разкрития.