Денят Култура

Отново „Криворазбраната цивилизация” на сцената на Театър ВЕСЕЛ

В афиша на Театър ВЕСЕЛ, на 14 май, вторник, от 18.00 часа в читалище „Искра” във Велико Търново, отново ще се представи оригиналният прочит на българската класическа комедия на Добри Войников „Криворазбраната цивилизация”. Ролите се изпълняват от Вероника Калчева, Веселин Врачовски, Сияна-Мария Петрова, Алек Трифонов, Силвия Минкова, Михаела Симитчийска, Бояна Узунова, Наталия Начева, Лилия Ангеличева, Иван Желязков, Александра Копаранова, Александра Кияшко, Симона Димитрова, Маги Станова, Маргарита Маринова (глас) и Веселин Василев (глас).

Драматургичната адаптация и диалозите са реализирани от Маргарита Маринова. Постановката и оригиналната звукова картина са дело на Веселин Василев, а студийният звукозапис е осъществен от Петър Атанасчев.  Спектакълът е съвместен проект на Театър ВЕСЕЛ и театралната студия с участието на младите актьори от Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров”.

Представлението е емоционална за зрителя среща с комедията на Добри Войников, която потвърждава старата истина, че талантливо написаната творба пренася своите послания през времето и пространството.

Спектакълът осмисля възрожденски поучителното в контекста на нашето съвремие, без да прави директни препратки, без да се опира на битово-примитивното и евтино да се заиграва с публиката. Грамотен, умен и мъдър прочит на текста; модерна, елегантна, четивна постановка; блестяща, органична игра. Представлението е в духа на най-истинската ни представа за театъра – изкуството, което забавлява и обогатява.

За „Криворазбраната цивилизация” младите театрали получиха наградата за спектакъл на Четиринадесетия национален фестивал на детско-юношеското театрално творчество „Малкият принц”, присъдена от НЧ „Извор-1873” с.Самоводене. Представлението е селектирано за участия и на фестивали в Поморие, Русе, Лом и Каварна.